De Belgische acteur Benoît Poelvoorde komt uit Franstalig België, uit Wallonië. Hij speelt vooral in komische films, die in Wallonië en Frankrijk spelen.

Hij raakte op zeventienjarige leeftijd in de ban van het theater; in zijn toneelspel viel hij op door zijn a-typische vertolkingen. Bestemd voor een carrière als tekenaar, blonk hij ook uit in de fotografie.

Gedurende zijn studies sloot hij vriendschap met Rémy Belvaux en André Bonzel, met wie hij de kortfilm Pas de C4 pour Daniel-Daniel tot stand bracht.

Vier jaar later, in 1992, keerde het trio terug met een meesterstuk, de speelfilm C’est arrivé près de chez vous. Poelvoorde was co-regisseur en speelde zelf de hoofdrol. Deze cynische en ‘film noir’, met weinig middelen gemaakt, werd snel een opzienbarend succes waardoor deze al snel een cultfilm werd.

Tussen 1997 en 2004 speelde hij in een reeks films en kreeg hij succes bij het grote publiek dankzij zijn twee rollen in Le Boulet en Podium. In 2002 werd Poelvoorde de Jean Gabinprijs toegekend. In 2004 was hij lid van de jury van het filmfestival van Cannes, voorgezeten door de bekende Amerikaanse acteur en regisseur Quentin Tarantino die verklaarde dat hij was gefascineerd door de film C’est arrivé près de chez vous.


Geboren
22 september , 1964