Karin Amatmoekrim

 

Karin Amatmoekrim kreeg in 2009 als eerste de Black Magic Woman Literatuurprijs voor haar derde roman Titus. Haar debuutroman Knipperleven (2004) werd lovend ontvangen door pers en publiek. Haar tweede roman Wanneer wij samen zijn (2006) is een familiekroniek, gebaseerd op het verhaal van haar eigen Javaans-Surinaamse familie.

Ze publiceert ook regelmatig korte verhalen en columns in verschillende bladen en kranten. Amatmoekrim kwam op vijfjarige leeftijd met haar Javaanse moeder en Chinees-Creeols-Indiaanse vader naar Nederland. In haar roman Het gym (2011) beschrijft ze hoe de Surinaamse Sandra als buitenbeentje stand houdt tussen de witte hockeymeisjes.

In 2013 verscheen De man van veel, gebaseerd op het leven van Surinames volksheld en schrijver Anton de Kom, en in 2016 de ‘memoir’ Tenzij de vader.

Karin Amatmoekrim studeerde psychologie en letteren aan de UvA. Ze opende het Schrijversfeest tijdens het Winternachten festival 2017 met haar visie op de Staat van de Nederlandse letteren.


Geboren
25 december , 1977
Website