Jólan van der Wiel

 

De Nederlandse ontwerper Jólan van der Wiel (1984) leidt sinds 2011 een eigen studio in Amsterdam. In datzelfde jaar studeerde hij af aan de Gerrit Rietveld Academie.

Van der Wiel is een intuïtieve, multidisciplinaire denker en doener met een grote fascinatie voor extreme natuurverschijnselen – en voor de invloed van natuurlijke krachten op materiaal. Diverse thema’s binnen diverse werkvelden heeft hij inmiddels onderzocht – met nieuwe materialen, unieke objecten en machines als resultaat.

Zijn prijswinnende ‘Gravity Stool’ (2011) is onderdeel van de collectie van o.a. het Vitra Design Museum en het Bauhaus-Archiv. Zijn werk is ook opgenomen en getoond in o.a. het Design Museum in Londen en het Metropolitan Museum in New York.

Van der Wiel werkt graag samen. Zo was hij bij diverse shows van modeontwerpster Iris van Herpen betrokken en ontwierp hij voor haar collectie ‘Wilderness Embodied’ de Moon dress en voor de collectie ‘Magnetic Motion’ schoenen. Samen met Benthem Crouwel Architects onderzoekt hij in het ‘Forces for Architecture Lab’ de interactie tussen de kracht van de natuur en de architectuur.