Ted Noten

 

Ted Noten is ontwerper van tassen en sieraden. Hij kreeg zijn opleiding tot sieraadontwerper aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en aan de Rietveldacademie in Amsterdam.

Met zijn werk geeft Noten commentaar op de praktijk van het sieraadontwerpen, het dagelijkse leven en productontwerp. Hij onderzoekt thema’s als hebzucht, ouder worden, geweld, sterfelijkheid en liefde en daarbij speelt hij met perceptie, banaliteit, conventies, gewoontes en gebruiken.

Noten vervaardigde onder meer (onbruikbare) tassen en sieraden gegoten in acrylaat en verwerkte onder meer een lijntje cocaïne, sieraden, een muis, pistolen en een ijspriem tot sieraad of accessoire.

Zijn autonome werk is veelvuldig bekroond en opgenomen in de collecties van een groot aantal musea, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York, Los Angeles County Museum of Art, Victoria and Albert Museum in Londen, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch en Stedelijk Museum Amsterdam. In 2012 werd hij door Stichting Kunstweek uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar.

Met zijn werk mengt Ted Noten de taal van de straat met de strenge marsorde van de catwalk. Noten weet ze in zijn oeuvre te verbinden, waarbij hij zowel de aantrekkingskracht als de hypocrisie van het museum, de mode of de burgerlijke moraal weet bloot te leggen. Onveranderd stelt hij met zijn ontwerpen vragen over conventie en gewenning; over het vanzelfsprekende en het ongebruikelijke.

Hij was werkzaam in Amsterdam tot 2017 en vestigde zich vervolgens in Den Bosch.


Geboren
18 december , 1956
Website