Tea Tupajić

Tea Tupajić (Sarajevo, 1984) studeerde aan de Academy of Dramatic Art in Zagreb. Haar werk is sterk internationaal gericht en speelt zich af op het snijvlak van theater, performance, videokunst en happening.

Als ‘hoofdrolspelers’ kiest zij dikwijls voor niet-professionele performers: een gezelschap van festivalcuratoren, oud-medewerkers van de Israëlische inlichtingendienst, of juist een gemengde selectie van gewone Europese burgers. Binnen de afgebakende context van het theater weet zij samen met hen en het publiek ruimte te scheppen voor ontmoeting, discussie, ervaring en reflectie, een vrijplaats voor een nieuw perspectief op complexe, politieke onderwerpen.

Tupajić verwierf internationale bekendheid met The Curators’ Piece (2011). In deze ‘rechtszaak tegen de kunst’ vroeg zij verschillende curatoren hun persoonlijke visie te delen op de dramaturgie achter hun werk en op de maatschappelijke rol van kunst. Hierna maakte zij het drieluik Variété Europa, waarin zij op zoek ging naar sporen van een hedendaagse Europese identiteit. In het eerste deel, Orpheus (2013)nodigde zij vier willekeurige Europese burgers – een verzekeringsagent, een belastingadviseur, een gynaecoloog en een naaktmodel – uit om hun eigen invulling te geven aan de mythische rol van het titelpersonage.

Vervolgens begon Tupajić aan een meerjarig project rond het gebruik van ondervragingstechnieken door veiligheids- en inlichtingendiensten. In The Disco (2015)gemaakt in samenwerking met (voormalige) medewerkers van de Israëlische Mossad en Shin Bet, kon de bezoeker een aantal van deze technieken aan den lijve ondervinden, van het subtiele psychologische acteerwerk van een ondervrager tot het schokeffect van extreme licht- en geluidsexplosies.

Bij Frascati Producties presenteerde Tea Tupajić eind 2017 haar vooronderzoek over de val van Srebrenica tijdens de Bosnische oorlog in de jaren ‘90. Het was een indrukwekkende solo, die zij op diverse (internationale) plekken speelde. in 2018 werkte zij deze solo uit onder de titel Dark Numbers, de première vindt plaats op 19 september 2018 in Frascati 1. Voor deze performance nodigt zij veteranen van de Nederlandse vredesmissie Dutchbat uit als medemakers en performers.