Paul Young

 

Paul Young leert al op zeer jonge leeftijd piano en gitaar spelen. Na zijn schooltijd gaat hij aan de slag als automonteur en treed hij in de avonduren op met verschillende bandjes. Hoewel Young in die muzikale beginperiode vooral basgitaar speelt, kan hij zijn passie voor zingen niet verbergen. Een probleem: zijn favoriete stijl – soul – is in die tijd niet bepaald populair meer. Na een avontuur met de band Q-Tips, besluit de Brit het solo te proberen en weet met zijn debuutalbum No Parlez (1983) – met daarop onder meer de cover Love of the Common People – een perfecte mix van onvervalste blue-eyed-soul te combineren met moderne pop.

Opvolger The Secret of Association (1985) wordt een even groot succes met singles Everytime You Go Away en I’m Gonna Tear Your Playhouse Down als top-40-hits. In datzelfde jaar is Young een van de sterren achter Band Aid’s Do They Know It’s Christmas en zingt hij op Live Aid. Vier jaar later treed Young ook op tijdens het Nelson Mandela Tribute, waar hij het nummer Don’t Dream It’s Over van Crowded House nieuw leven inblaast. In 1991 scoort hij wederom een wereldhit met Sensa Una Donna dat hij met de Italiaanse ster Zucchero Fornaciari opneemt.

Paul Young viel op door zijn warme soulgeluid. Naarmate de jaren vorderden, werd Young, mogelijk mede door de vele liveoptredens, steeds vaker geplaagd door stemproblemen.  Sinds die glorieuze tijd in de eighties brengt Young nog verschillende platen – waaronder een swingalbum – uit, richt hij met Los Pacaminos een eigen Tex-Mex-band op, treedt hij over de hele wereld op en publiceert ook nog een kookboek. Zijn meeste recente album ‘Good Things’ dateert uit april 2016.

Paul Young leerde in 1983 tijdens de videoclip van het nummer Come Back and Stay model Stacey Smith kennen. Ze trouwden in 1987 en kregen drie kinderen. Ze waren tussen mei 2006 tot maart 2009 uit elkaar. In die tussentijd kreeg Smith een vierde kind van een Israëlisch zakenman. In 2009 kwamen Smith en Young weer bij elkaar. In januari 2018 overleed Stacey Smith op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

 


Geboren
17 januari , 1956
Website