Banksy

Satire, sociaal-maatschappelijke kritiek, politieke commentaren en zwarte humor zijn de belangrijkste ingrediënten in de kunstwerken van Banksy. De Britse street-artist gebruikt dit pseudoniem al sinds de vroege jaren negentig en heeft zijn ware identiteit altijd met succes verborgen kunnen houden voor zowel de liefhebbers als de criticasters van zijn werk.

Naast lof krijgt de graffitikunst van Banksy namelijk ook veel commentaar. Zo worden zijn muurschilderingen in de openbare ruimte door sommigen beschouwd als vandalisme en komt het geregeld voor dat de street-art wordt beklad, vernield, verwijderd of overgeschilderd.

Mede door de controversiële aard van zijn kunstwerken is Banksy tot dusver nooit uit de anonimiteit getreden en het lijkt er sterk op dat hij zijn identiteit verborgen zal blijven houden. Wel is bekend dat hij afkomstig is uit het Zuid-Engelse Bristol en in de eerste helft van de jaren negentig actief werd als graffiti-artiest.

Aanvankelijk gebruikte Banksy een mengvorm van traditionele graffiti en stencilkunst, maar vanaf 2000 is hij zich meer en meer gaan toeleggen op deze laatste techniek. Bij stencilkunst wordt gebruikgemaakt van sjablonen van karton of ander materiaal, waar het gewenste ontwerp van tevoren in wordt uitgesneden. Een kunstwerk in de openbare ruimte kan met deze techniek snel worden gemaakt.

Hoewel Banksy vooral in zijn thuisland Engeland actief is, is zijn openbare street-art inmiddels van Noord-Amerika tot Australië opgedoken. De originele kunstwerken en de officiële replica’s die hiervan in gelimiteerde aantallen zijn gemaakt worden op kunstveilingen steevast voor hoge bedragen verkocht. Van origine is Banksy echter een kunstenaar die vooral een politieke en maatschappijkritische boodschap wil verspreiden door het gebruik van aansprekende en eenvoudige muurschilderingen en ontwerpen. Kinderen, politiemensen, soldaten, ratten en apen zijn terugkerende types en dierfiguren in zijn werk. Deze worden vaak afgebeeld in scènes of met slogans die zich keren tegen oorlog, fascisme, autoriteiten, hebzucht en het kapitalisme, en een nihilistische of anarchistische grondslag hebben.

De fotograaf Steve Lazarides heeft de website van Banksy geregistreerd. Hij werkt als tussenpersoon voor Banksy. Lazarides heeft een kunstgalerie op Greek Street in Soho, Londen genaamd Laz Inc. In deze winkel worden originele schilderijen van Banksy verkocht.