Bijlmerbajes

 

De Bijlmerbajes, officiële naam Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, was van 1978 tot 2016 een gevangenis en een huis van bewaring in Amsterdam nabij het Amstelstation.

Het complex bestaat uit 6 torens van 12 tot 14 lagen hoog, een voorgebouw (entree en kantorencomplex), een verbindingsstraat (Kalverstraat), een parkeergarage en 20 voormalige dienstwoningen. De parkeergarage en de dienstwoningen liggen buiten de muur van de gevangenis. Het gehele complex heeft een omvang van ca. 7,5 hectare.

De Bijlmerbajes is sinds 1 maart 2018 eigendom van het consortium van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn. De komende jaren transformeert het terrein in een hoog tempo tot nieuwe energieneutrale stadswijk: het Bajes Kwartier. Met architectenbureau OMA en een groot aantal partners wordt er gewerkt aan de duurzame wijk van de toekomst.

Een van de bekende torens blijft staan en wordt getransformeerd tot een ‘groene toren’, met een verticaal park en stadslandbouw. Het hoofdgebouw van de gevangenis wordt het designcluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure.


Adres
H.J.E. Wenckebachweg 48
Postcode
1096 AN
Woonplaats
Amsterdam
Land
Nederland