Stadsschouwburg Utrecht

De Stadsschouwburg is het grootste theatergebouw van de Nederlandse stad Utrecht. Het in 1937 door de bekende architect Willem Dudok ontworpen gebouw staat op het Lucasbolwerk, aan de rand van de Utrechtse binnenstad.

Het gebouw bestaat uit een aantal blokken: aan het water staat een gesloten toneeltoren, daarnaast een lager blok met de grote zaal. In 1956 voegde Dudok een gebogen vleugel toe waarin de entree, garderobe en foyer werden ondergebracht. Het gebouw toont in zijn exterieur een aantal contrasten, zoals de zware toneeltoren tegenover de lichte nieuwbouw. De buitenkant van het gebouw is bedekt met tegels.

Het gebouw is in het verleden verschillende malen gemoderniseerd. In 1995 werd de toneeltoren hoger en breder gemaakt door een grote transparante stolp die eroverheen werd geplaatst. Dit naar een idee van architect H.J.M. Knippers. Daarnaast werd de tribune flexibeler gemaakt, opdat toeschouwers ook rondom het toneel kunnen zitten.

De schouwburg heeft twee zalen: de Douwe Egbertszaal met een capaciteit van maximaal 973 toeschouwers en de kleinere Blauwe Zaal met maximaal 240 toeschouwers.


Adres
Lucasbolwerk 24
Postcode
3512 EJ
Woonplaats
Utrecht
Land
Nederland
Telefoonnummer
030 - 232 41 25
website
https://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/