Museum de Fundatie

 

Museum de Fundatie, gevestigd in Paleis a/d Blijmarkt is een museum voor beeldende kunst in Zwolle. Dit neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841, naar een ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. Het deed dienst als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst.

In 2004/2005 is het Paleis a/d Blijmarkt naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum. In 2012/2013 is het pand spectaculair uitgebreid. De ellipsvormige opbouw op het dak wordt door Museum de Fundatie zelf ‘Het OOG’, of ‘de Wolk’ genoemd maar nu al circuleren er tal van ander bijnamen:‘het ei’, ‘de ufo’, ‘de zeppelin’ of ‘het ruimteschip’. De uitbreiding, een ontwerp van Hubert-Jan Henket (Bierman Henket Architecten), biedt plaats aan twee tentoonstellingszalen met een gezamenlijk oppervlak van bijna 1000m². Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad.

Aan de buitenkant is de opbouw bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels. De uitbreiding wordt als een keramische wolk optisch opgetild en zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19e-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst. De nieuwbouw komt tegemoet aan de vraag naar extra ruimte voor de zo succesvolle sandwich van publiekstrekkers en specialistische tentoonstellingen.


Adres
Blijmarkt 20
Postcode
8011 NE
Woonplaats
Zwolle
Land
Nederland
openingstijden
Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur
Telefoonnummer
0572- 38 81 88
website
http://www.museumdefundatie.nl/