Gothics in Nigeria

 

In opdracht van The New York Times maakten fotografen Jan Hoek en Stephen Tayo een fotoserie over gothics in de metropool Lagos. Corrosia Theater, Expo & Film heeft vanaf 9 februari t/m 25 mei de Nederlandse primeur in huis met de expositie Gothics in Nigeria.

Eeuwen van koloniale overheersing en jaren van militaire dictatuur vormen een voedingsbodem voor het ontstaan van tegendraadse bewegingen in Nigeria. Toch waren gothics lang onzichtbaar in het openbare leven omdat ze door hun omgeving worden gezien als duivels. Waar ze voorheen samenkwamen op online platforms als MySpace vinden ze elkaar nu ook steeds meer ‘irl’.

Ze komen uit de schaduw tijdens events als het metalfestival Rocktoberfest of zelfgeorganiseerde gothic karaokeavonden. Door middel van hun alternatieve uiterlijk en levensstijl geven gothics in Lagos uiting aan hun liefde voor muziek en vormen ze een community van gelijkgestemden.

Kunstenaars Joeri Woudstra, Rik Laging en Thijs Jaeger maakten speciaal voor de tentoonstelling een installatie en soundscape die je doen binnentreden in de duistere wereld van de gothic. Waan je aan de poorten van een spookachtige begraafplaats of in de klamme slaapkamer van een puberende goth. Ervaar de symbolen, muziek en esthetiek van deze levensstijl met zijn non-conformistische idealen.


Locatie
Theater Corrosia
Datum

9 februari t/m 25 mei 2019