Human/Digital: a symbiotic love affair

Human/Digital: a symbiotic love affair is een tentoonstelling over hedendaagse kunstenaars die internet en digitale technieken als inspiratie gebruiken.

Terwijl de definitie van Post-Internet Art nog ter discussie staat, groeit onverminderd de impact van de computer, het internet en nieuwe digitale technologieën op hedendaagse kunstenaars. Samenwerken en experimenteren met begrippen als copyright en eigenaarschap is voor kunstenaars die met technologie werken van essentieel belang.

Ruim dertig kunstwerken uit de Brown Family Collectie — van fotografie tot videokunst, en van websites tot installaties — van 25 verschillende (inter)nationale kunstenaars onder wie Jon Rafman, Constant Dullaart, Anne de Vries, Cory Arcangel, Jonas Lund en Rafaël Rozendaal tonen de veelzijdigheid in digitale kunst. Visueel spektakel op grote schermen, digitale composities, videoprojecties en ruimtelijk werk; de kunst in Human/Digital gaat over onze digitale wereld, en hoe we ons daartoe verhouden.

Highlights zijn onder meer het monumentale werk ‘A*, 2014′ van de Amerikaanse kunstenaar Tabor Robak, dat een extatische viering van videospelletjes en computergegenereerde beelden toont, grappig en weerzinwekkend tegelijk. Van de Belgisch-Amerikaanse kunstenaar Cécile B. Evans, wiens werk een van de hoogtepunten was tijdens de Berlijn Biënnale, is het indringende videowerk ‘Self-plagiarized Study for Lover One’ te zien, waarin een computergegenereerde vrouw de kijker meeneemt langs desolate gebieden.

Ook zijn werken te zien van de Nederlands-Braziliaanse kunstenaar Rafaël Rozendaal, die internet ziet als canvas en naam maakte met kunstwerken in de vorm van websites waarmee hij jaarlijks meer dan 60 miljoen bezoekers trekt. De installatie ‘Jennifer in Paradise’ van de Nederlandse kunstenaar Constant Dullaart is een online hommage aan de eerste gephotoshopte foto ooit. In de tentoonstelling is daarnaast ook werk te zien van Matt Lipps, David Lachapelle, Matt Collishaw, Ryan McGinsley, John Maeda en vele anderen.

Met het nieuwste spectaculaire Virtual Reality werk ‘Kalimpong’ van de Londense kunstenaar Shezad Dawood, dat een groot succes was tijdens FRIEZE Londen, heeft de Kunsthal een Nederlandse primeur.

De tentoonstelling is, naast een digitale attractie van formaat, ook een ontmoetingsplek waar de Kunsthal samen met vooraanstaande kunstenaars, verzamelaars en een breed publiek de kunstwereld van morgen verkent.


Locatie
Kunsthal Rotterdam
Datum

9 februari t/m 2 april 2017  

Prijs
€12,- Volwassenen / €6,- CJP en studenten t/m 26 jaar
website
http://www.kunsthal.nl/