Kattenliefde – Negen levens in de kunst

Katten zijn populairder dan ooit. Wereldwijd worden foto’s en filmpjes van katten massaal bekeken en gedeeld op het internet. Dat katten bij hun baasjes warme gevoelens losmaken daar bestaat geen twijfel over, maar waar komt die kattenliefde vandaan?

Spreekt vooral het rebelse karakter van de kat ons aan? Of is het de aaibaarheid die de kat zo beminnelijk maakt? In de tentoonstelling ‘Kattenliefde. Negen levens in de kunst’ is te zien hoe de kat sinds halverwege de negentiende eeuw door kunstenaars is afgebeeld. In dit interactieve kattenparadijs kan jong en oud zich een kat wanen door al sluipend en spinnend de tentoonstelling te ontdekken.

In zeven kabinetten komen de verschillende kanten van de kat naar voren. Van de verleidelijke kat die sinds het Parijs van de 19e eeuw het Franse artistieke milieu verovert als icoon voor het bruisende nachtleven tot de kat van het goede leven – die spinnend en slapend zijn negen levens doorbrengt. Ook de rebelse kat uit menig slapstickachtig filmpje dat op internet massaal geliket wordt, is in de tentoonstelling te zien. Een grote verzameling affiches en illustraties laat zien dat de kat vaak symbool staat voor vrouwelijkheid en elegantie.

De tentoonstelling presenteert klassieke topstukken van Henriëtte Ronner-Knip en Théophile-Alexandre Steinlen naast werken van hedendaagse kunstenaars zoals David Shrigley, Walasse Ting en de majestueuze kattenfoto’s van Marie Cécile Thijs. De gevarieerde selectie kunstwerken geeft inzicht in de rol die de kat speelt in de kunst en laat zien wat de kat zo aantrekkelijk maakt.

Katten in dozen, katten met gekke bekken, katten met bijzondere afwijkingen en katten met vreemde gewoontes zijn op internet zeer geliefd. Internationale kattenhits als Grumphy Cat en Lil Bub, maar ook lievelingen van Nederlandse bodem zijn de grote internetsterren van deze tijd. In de tentoonstelling kunnen bezoekers met (interactieve) opdrachten in de huid van hun favoriete kat kunnen kruipen. Jong en oud sluipt op handen en voeten ongezien langs struikjes en onder heggetjes door terwijl andere kattenliefhebbers paraderen op de Katwalk.

Bezoekers doen mee met een snelcursus ‘niksen’ en laten hun stem horen bij miauw-karaoke. Overleden katten worden door hun baasjes geëerd met een plekje in de kattenhemel en iedereen kan een foto van zijn favoriete cat-a-like delen. Geïnspireerd door de kat worden alle zintuigen in deze aaibare familietentoonstelling geprikkeld.

De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met le Musee du Chat, Het KattenKabinet en Gallery Delaive.


Locatie
Kunsthal Rotterdam
Datum

9 september 2017 t/m 14 januari 2018

Prijs
€12,- / €6,-
website
https://www.kunsthal.nl/