Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie

 

Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd in het Luikse Museum van het Waalse leven van 6 februari tot 12 mei 2019.

Deze tentoonstelling werd in 2017 in Brugge gecreëerd door Liégeois Jean-Christophe Hubert en Vincent Damseaux en reisde naar Istanbul, Antalya naar Lyon. Na Luik zal de tentoonstelling doorreizen naar Barcelona, Moskou, Kiev en Dubai. Deze tentoonstelling presenteert meer dan 120 maquettes, gemaakt op basis van de tekeningen van Leonardo da Vinci.

Op basis van de meest recente historische en wetenschappelijke kennis, werd het ontwerp van deze tentoonstelling uitgevoerd door een multidisciplinair team bestaande uit ingenieurs, historici, grafisch ontwerpers en ambachtslieden. In een grandioze en dynamische scenografie werd nooit eerder een dergelijke collectie van de renaissance-meester gepresenteerd.

Schilder, beeldhouwer, filosoof, ingenieur, ontwerper, botanicus en anatoom Leonardo da Vinci heeft meer dan 6.000 pagina’s van notities en tekeningen met honderden uitvindingen en ervaringen in een breed scala van disciplines. Als men het woord “uitvinder” regelmatig associëren met Leonardo da Vinci, toont de tentoonstelling ook aan dat hij zijn technieken en kennis doorgeeft.” Leonardo da Vinci is geïnspireerd door vele oude benaderingen en draagt zo bij aan het vormgeven van de toekomst.

De bezoeker ontdekt hoe zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid hem ertoe brengt, wetenschappelijke en technische kennis te ontwikkelen die tot dusverre werd genegeerd door de Europese cultuur. De tentoonstelling toont het genie in Leonardo da Vinci. Door de toekomst te profeteren en tegelijkertijd het verleden te herwinnen, zijn werkzaamheden tonen een uniek werk die vandaag inspireert en fascineert.

De tentoonstelling is opgebouwd rond verschillende thema’s: oorlog, strategische systemen, wapens, militaire uitrusting, mechanica, tandwielen, hefsystemen en constructie, watergebonden machines, machines met betrekking tot de lucht, machines voor alledaagse voorwerpen met betrekking tot afmetingen. Naast modellen die zijn ingenieursfacetten illustreren, de tentoonstelling gaat ook in het werk van de kunstenaar en zijn vele meesterwerken, onder meer door een groot aantal nieuwe films.

De bezoeker ontdekt de architecturale projecten en verhandelingen van Leonardo da Vinci. Wat de beroemde “Man van Vitruvius” betreft, hij benadrukt de kwaliteit van zijn tekeningen en zijn onderzoek naar de verhoudingen van het menselijk lichaam.


Locatie
Musée de la Vie Wallonne
Datum

6 februari tot 12 mei 2019

Prijs
€13,-
website
http://www.provincedeliege.be/viewallonne