My Name Before Naomi

In het Amsterdamse theater Frascati wordt hard gerepeteerd voor My Name Before Naomi: een persoonlijke theatervoorstelling over de traumatische gevolgen van mensenhandel. Op donderdag 8 november 2018 gaat de voorstelling in première en is tot en met zaterdag 10 november te zien in Frascati.

De hoofdrol van deze voorstelling is voor de Ugandese jonge vrouw Naomi Namutebi, die via mensenhandel in Nederland terecht komt. Aan de hand van haar verhaal wordt een beeld geschetst van de complexiteit van vrouwenhandel. Welk traject doorloopt Naomi precies, via welke organisaties en personen? Haar verhaal verandert voortdurend, omdat zij in zoveel verschillende categorieën thuishoort. Het gaat namelijk niet alleen over mensenhandel, maar ook over migratie, religie, seksualiteit en traumaverwerking. Bij elke instantie waar Naomi mee te maken krijgt, verandert haar identiteit. Wie is Naomi tussen al die verschillende perspectieven en belangen?

De voorstelling is een productie van Frascati Producties en theatergezelschap DEGASTEN in samenwerking met Arq Psychotrauma Expert Groep en past in een reeks voorstellingen waarin de potentie van theater met, voor en over een kwetsbare groep mensen in onze samenleving wordt onderzocht. Eerder werd To be or not to be. We will be (2017) gemaakt: een emotionele voorstelling over de mooie, maar vooral ook traumatische momenten in het leven van de spelers, allen in behandeling bij Equator Foundation (GGZ instelling die deel uit maakt van Arq Psychotrauma Expert Groep). Naomi Namutebi, hoofdrolspeelster van My Name Before Naomi, was één van hen.

Voor dit onderzoek spraken de makers met representanten van verschillende instanties zoals het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel, de Officier van Justitie, de IND, een politieagent belast met B8-meldingen, een advocaat met expertise asielaanvragen, een psycholoog met expertise PTSS, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, verschillende onderzoeksjournalisten, en Sonia en Naomi als ervaringsdeskundigen.


Locatie
Frascati
Datum

8 t/m 10 november 2018

Regisseur
Elike Roovers & Rutger Esajas