Nacht van de Dictatuur 2017

Tijdens de Nacht van de Dictatuur onderzoekt De Balie hoe dictaturen werken, hoe je met dictators om moet gaan en hoe een democratisch land de transitie kan maken naar een dictatuur.

Wat is de aantrekkingskracht van de sterke leider? Op wat voor manier reikt de invloed van een autoritair of dictatoriaal regime over landsgrenzen? Moeten we onderhandelen met dictators? Vragen die al eeuwen spelen, maar in 2017 niets aan relevantie hebben verloren.

In de openingslezing reflecteert arabist en journalist Chams Eddine Zaougui op de aantrekkingskracht van een dictatoriaal regime en een sterke leider. Zaougui schrijft voor De Standaard en De Correspondent en publiceerde het boek Dictators. Een Arabische geschiedenis. Waarom krijgen dictators steeds weer de kans? En hoe herken je de dictator? Achteraf is het antwoord op deze vraag vaak makkelijk, maar wanneer je middenin een transitie zit, zijn de onderscheidingen onduidelijker. Voor De Correspondent schreef Zaougui: “Van Abdel Fatah al-Sisi in Egypte tot Viktor Orban in Hongarije: dictators vind je nog altijd overal. En vaak krijgen ze – vooral in het begin – alle steun van de bevolking. Hoe verandert een sterke leider in een meedogenloze despoot? En waarom is dit patroon zo hardnekkig?” In zijn lezing gaat Zaougui op zoek naar antwoorden.

Daarna kan je kiezen tussen:

Interview met ‘Dictator Hunter’ Reed Brody in de Grote Zaal
De Amerikaanse advocaat Reed Brody zocht zeven jaar naar Hissene Habre, een van s’ werelds meest beruchte moderne dictators. Deze oud-president van Tsjaad wordt verantwoordelijk gehouden voor het martelen en doden van vele duizenden burgers tijdens zijn achtjarige bewind. Begin jaren negentig vluchtte Habre naar Senegal waar hij onbezorgd en in weelde leefde tot Brody zijn vizier op hem richtte. Uiteindelijk kreeg Habre levenslang. Brody vertelt over zijn werk, de lessen die hij geleerd heeft en zijn strijd tegen dictators wereldwijd. En hij gaat in gesprek met Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. Sargentini bezocht onder meer Tsjaad met de commissie Ontwikkelingssamenwerking en is lid van de Democracy Support and Election Coordination Group; deze groep ziet wereldwijd erop toe dat verkiezingen correct en transparant verlopen.

Of

Mischa Cohen interviewt Dick Woudenberg in de Salon
Dick Woudenberg (1928) is de jongste zoon van Jan Woudenberg, Tweede Kamerlid voor de NSB en na de Bevrijding tot levenslang veroordeeld wegens collaboratie. Dicks oudere broer sneuvelde aan het Oostfront, hijzelf doorliep een nazi-leerschool: de Nationale Jeugdstorm, de Reichsschule, de Hitlerjugend. Als zestienjarige soldaat vertrok hij in ss-regiment Totenkopf maar het front. De nazi-leerling legt het proces van zijn indoctrinatie bloot en toont de gevolgen van een radicale opvoeding. Zijn geloof in Hitler werd allesbepalend, voor twijfel was geen plaats. Na de Duitse capitulatie belandde Dick Woudenberg in een heropvoedingskamp en begon hij aan een lang proces van deprogrammering. Mischa Cohen (1957), Tegel-winnaar voor het beste journalistieke interview en redacteur van Vrij Nederland, schreef De nazi-leerling. In De Balie gaat Cohen met Woudenberg in gesprek over de totalitaire verleiding.


Locatie
De Balie
Datum
9 september , 2017
Prijs
€10,00
website
https://www.debalie.nl/