Tristan + Isolde

Het Nationale Ballet brengt de Nederlandse première van Tristan + Isolde in een nieuwe interpretatie van choreograaf en Artistic Associate van gezelschap David Dawson. De liefde tussen ridder Tristan en prinses Isolde is één van de grote klassieke liefdestragedies en heeft dezelfde ingrediënten als Romeo en Julia: een gepassioneerde en gedoemde aantrekkingskracht tussen twee jonge mensen die uit historisch en maatschappelijk tegengestelde kampen komen en een tragische liefdesdood sterven.

Tristan + Isolde is het eerste avondvullende ballet van David Dawson op het repertoire van Het Nationale Ballet en wordt in de versie van Dawson niet gedanst op de muziek van de gelijknamige opera van Richard Wagner maar op een nieuwe compositie van Szymon Brzóska.

Tristan moet uit Ierland de maagd Isolde ophalen als bruid voor zijn oom, koning Markus. Onderweg drinken ze een toverdrank waardoor ze eeuwig verliefd op elkaar worden. Hun liefde is een onmogelijke: Isolde moet als koningin haar man trouw blijven en Tristan heeft als ridder de koning,  zijn oom, trouw gezworen. Tristan wordt verbannen en sterft. Isolde doodt zichzelf naast het lijk van haar minnaar.

David Dawson creëerde het ballet in 2015 voor het Duitse Semperoper Ballett in Dresden op nieuwe muziek van de Poolse componist Szymon Brzóska. Het abstracte decor met mobiele zwarte zuilen is van Eno Henze. Het lichtontwerp is van Bert Dalhuysen en de kostuums van Yumiko Takeshima.

David Dawson is een van de belangrijkste en meest gevraagde choreografen van dit moment. Zijn choreografieën zijn opgenomen in het repertoire van een groot aantal gerenommeerde gezelschappen, waaronder The Royal Ballet, English National Ballet, Mariinksy Ballett, Fins Nationaal Ballet, Koninklijk Zweeds Ballet, Boston Ballet, Pacific Northwest Ballet, Staatsballett Berlin en het Wiener Staatsballett. Dawson was eerst als danser en later als huischoreograaf (2004-2006) verbonden aan Het Nationale Ballet en sinds 2015 is hij Artistic Associate van het gezelschap.

Dit programma in het kader van het Holland Festival 2018.


Locatie
Nationale Opera & Ballet
Datum

13 t/m 26 juni 2018

Prijs
Vanaf €15,- tot €53,-
website
https://www.operaballet.nl/
Choreograaf
David Dawson
Artiesten
Het Nationale Ballet