Beste Boekverfilming 2014

12 Years a Slave, De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, Het Diner, Philomena, The Hunger Games: Catching Fire en The Wolf of Wall Street zijn genomineerd voor de Parel, de nieuwe publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar.

De hele maand juli kan via besteboekverfilming.nl gestemd worden op een van deze films of een boekverfilming naar keuze. Op 7 augustus 2014 wordt bekend welke film de Parel voor Beste Boekverfilming 2014 ontvangt. Op 19 september wordt de Parel uitgereikt op Film by the Sea, het festival voor boekverfilmingen in Vlissingen.

De zes genomineerde films behoren tot de populairste boekverfilmingen die tussen 1 juli 2013 en 30 juni 2014 in de Nederlandse bioscoop uitkwamen. Directeur van Film by the Sea Leo Hannewijk maakte samen met André Nientied en Barend de Voogd, filmrecensenten van NU.nl, deze selectie. Het Nederlands publiek kan stemmen op een van de zes genomineerden of op een boekverfilming naar keuze, mits die in dezelfde periode uit is gekomen. Tijdens Film by the Sea, van 12 t/m 21 september, worden de zes films vertoond.

Boek en film gaan heel goed samen. Aan menig beroemde film gaat vaak een even beroemd boek vooraf. Denk aan klassiekers als Turks Fruit, Doctor Zhivago, The English Patient, Breakfast at Tiffany’s en recenter Harry Potter. En nog steeds zijn veel van de films die uitkomen gebaseerd op een boek en worden de filmrechten van bestsellers al snel verkocht.