Donny McCaslin winnaar Paul Acket Award 2017

North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award uit aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. Winnaar van de Paul Acket Award 2017 is Donny McCaslin. Hij zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het festival, waar hij op zondag 9 juli optreedt.

Donny McCaslin staat bekend om zijn progressieve fusion sound. Hij speelt in meerdere bands en orkesten en werkte samen met musici als Antonio Sánchez, David Binney, Scott Colley en Danilo Pérez.

McCaslin begon vlak na zijn studie zijn carrière bij Gary Burton en speelde daarna onder meer bij Steps Ahead. Als sideman in het orkest van Maria Schneider is hij meermaals genomineerd voor een Grammy (Best Jazz Instrumental Solo en Best Jazz Improvised Solo). Een eerste eigen album maakte hij in 1998, een eerste Nederlandse tour vond plaats in 2008.

In 2016 verraste de saxofonist door de samenwerking van zijn groep met David Bowie op diens laatste album Blackstar. Eind vorig jaar bracht McCaslin het album Beyond Now uit, een postuum eerbetoon aan Bowie.

“2017 is Donny’s jaar en dat is zeer verdiend”, aldus jurylid Maurin Auxéméry van Festival International de Jazz de Montréal. “De kern van zijn werk is inventiviteit. Zijn avontuurlijke geest en ongelooflijke controle over zijn instrument maken deze saxofonist een van de belangrijkste muzikanten van zijn generatie Ik ben blij dat hij dankzij zijn samenwerking met Bowie in de volle aandacht kwam te staan.”

De Paul Acket Award wordt net als North Sea Jazz Kids sinds 2011 ondersteund door de Stichting BNP Paribas. Jean-Jacques Goron, Managing Director van de Stichting: “Als langdurige partner van jazzmuziek heeft de Stichting BNP Paribas al een groot aantal muzikanten geholpen met hun carrière, waaronder Cécile McLorin Salvant en Tigran Hamasyan, die deze prijs in de afgelopen jaren wonnen. Als hoofdpartner van de Paul Acket Award willen we Donny McCaslin van harte feliciteren. Hij viel op door zijn instrumentale vaardigheden en zijn inventiviteit bij Maria Schneider Orchestra, en inspireerde door zijn samenwerking met David Bowie op het album ‘
Blackstar’. Daarnaast is de saxofonist is ook een fantasierijke componist wiens muziek openstaat voor zowel de avant-garde en als eigentijdse genres. Zijn laatste album ‘Beyond Now’, opgenomen met Mark Guiliana, Tim Lefebvre en Jason Lindner, bevestigt dit. Wij wensen hem het allerbeste.”