Filmwereld en docenten lanceren petitie voor film in het onderwijs

Een groot aantal filmpartijen en onderwijsinstellingen slaan de handen ineen en lanceren maandag 23 november 2015 een online petitie om film in het nieuwe onderwijs-curriculum op te nemen. Eerder dit jaar is via een brief gericht aan de leden van het Platform Onderwijs2032, alsmede aan minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker, al een vurig pleidooi gehouden voor ditzelfde onderwerp.

De film-, media- en onderwijspartijen die de petitie starten, stellen dat het de hoogste tijd is dat we ook in Nederland erkennen dat overdracht van informatie allang niet meer alleen via tekst plaatsvindt.

Kinderen en jongeren groeien op in en met beeldcultuur, maar op school is geen structurele aandacht voor het creëren van of kritisch kijken naar bewegend beeld. Met film in het curriculum biedt onderwijs een programma dat aansluit bij de maatschappij van nu en in de toekomst. Het geeft kinderen en jongeren de kennis, vaardigheden en de mentaliteit om bewegend beeld te onderzoeken en te analyseren, de impact ervan en de invloed op de samenleving te kunnen begrijpen en zelf verhalen te kunnen maken en publiceren. Beeldvaardig zijn geeft ze de keuze om maker, deelnemer, uitvinder, vertoner, criticus en/of liefhebber te worden.

De petitie is gestart vanwege de dialoog die de Rijksoverheid middels Platform Onderwijs2032 aangaat met de maatschappij om tot een vernieuwd curriculum te komen. Platform Onderwijs2032 onderzoekt wat leerlingen moeten leren om in de samenleving van 2032 optimaal te kunnen functioneren. In januari 2016 geeft het Platform een definitief advies aan de staatssecretaris.

Partijen die de petitie ondersteunen zijn onder andere International Documentary Film Festival Amsterdam, Community Filmdocenten, Pab0 Leiden, Pabo Amsterdam, Pabo Inholland Den Haag, Nederlands Filmfonds, Cinekid, Dutch Academy For Film, het Fantastisch Kinderfilm festival, de Frisse Blik, Bekijk ’t, Digital Playground, Go Short, Holland Animation Film Festival, Impakt, International Film Festival Rotterdam, Movies That Matter, Nationaal Film Festival voor Scholieren, Nederlandse Filmacademie, Nederlands Film Festival, Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, Pathé, Stichting En… Actie!, Stichting Mediawijsheidscholen en EYE.

De petitie kan worden ondertekend tot en met 25 januari. Eind januari wordt de petitie aangeboden aan het Ministerie van O C en W, als aanvulling op het advies van het platform Onderwijs2032.