Moco Museum viert 90ste verjaardag Yayoi Kusama

Op 22 maart 2019 viert de wereldberoemde, Japanse kunstenares Yayoi Kusama haar 90ste verjaardag. Het Moco Museum in Amsterdam presenteert van 22 maart tot en met 30 september 2019 Kusama’s werken Night of Stars en Pumpkin – als bescheiden ode aan deze excentrieke en raadselachtige ‘Polka Dot Queen’. Typerend voor het museum hangen de werken in een speciaal omgetoverde ruimte, om de bezoeker een bijzondere ervaring te geven. De tekeningen, schilderijen en installaties waar Kusama’s indrukwekkende oeuvre uit bestaat, tonen niet alleen haar polkadot-specialisme, maar brengen tevens een sterke boodschap over voor feminisme en tegen seksisme.

Het schilderij Night of Stars is met witte stippen op een zwarte achtergrond een versimpelde, gestileerde versie van een sterrenhemel. De fascinatie van Kusama voor ‘Dot Art’ komt terug in haar iconische stijl, waarin grote polkadots de hoofdrol spelen. Zij zegt hierover: “…a polka dot has the form of the sun, which is a symbol of the energy of the whole world and our living life, and also the form of the moon, which is calm. Round, soft, colorful, senseless and unknowing. Polka dots become movement…Polka dots are a way to infinity.” Ook is zij bekend van haar kunstwerken met pompoenen. De ronde, opgeblazen vorm van pompoenen roept bij Kusama vrolijkheid op. Het kunstwerk Pumpkin (2012) is al onderdeel van de MoCollection, de vaste collectie van het Moco Museum. Nu wordt daar tijdelijk het pompoenkunstwerk Pumpkin (2010) aan toegevoegd, in dezelfde ruimte als Night of Stars.

Yayoi Kusama (Japan, 1929) bracht een traumatische jeugd door. De natuur gebruikte ze als toevluchtsoord om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. Hier kreeg ze waanbeelden van bloemen en planten die met haar praatten. Al op jonge leeftijd begon ze met het maken van kunst; een uitlaatklep waardoor ze beter kon omgaan met haar angsten en hallucinaties. In 1957 verhuisde ze naar New York waar ze naast grote kunstenaars Andy Warhol en Claes Oldenburg exposeerde. Echter, ontving ze weinig erkenning en ervaarde ze veel weerstand door haar positie als vrouw en afkomst. Haar mentale gezondheid ging achteruit waardoor ze in 1973 terugkeerde naar Japan.

Vanaf de jaren ’90 groeide de waardering. Inmiddels is ze wereldberoemd, met solotentoonstellingen in gerenommeerde musea en galeries en samenwerkingen met bekende merken als Coca Cola en Louis Vuitton. Kenmerkend voor haar werk zijn de organische vormen en herhalende patronen –  zoals de polkadots – die een droomwereld creëren en de oneindigheid van het universum verbeelden. De ‘Infinity Mirror Rooms’ versterken dit effect. Ze hoopt hiermee een positieve gemoedstoestand op zichzelf en anderen over te brengen. Momenteel verblijft Kusama in een psychiatrische instelling in Tokio, maar nog altijd verschijnen indrukwekkende nieuwe werken van haar hand.