Pieter Steinz schrijft Boekenweekessay 2015

Pieter Steinz schrijft op verzoek van de CPNB het Boekenweekessay 2015. De auteur van de bestseller Made in Europe geeft hierin een rondleiding door het “dolhuis van de wereldliteratuur”.

Aan de hand van onder meer de verhalen van Edgar Allan Poe, de toneelstukken van Shakespeare en de romans van Willem Frederik Hermans schrijft hij over gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal, en de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen voor fictieschrijvers. De 80ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart t/m zondag 15 maart 2015 en heeft als thema ‘waanzin’, onder het motto: Te gek voor woorden. Het Boekenweekessay is tijdens de Boekenweek voor €2,50 te koop.

De literatuur zit vol met fascinerende hoofdpersonen die afwijken van de norm. Vaak op een tamelijk onschuldige manier, zoals de hoofdpersonen uit Het Boek Ont van Anton Valens, die de post niet open durven maken. Maar de literatuur zit ook vol met personen die tot waanzin worden gedreven of daadwerkelijk lijden aan het leven. Denk aan Eline Vere van Louis Couperus, aan Maya in Annelies Verbeke’s Slaap of aan of Werther van Goethe. Niet alleen in fictie, ook onderzoek of eigen ervaringen leveren prachtige boeken op, zoals Ontregelde geesten van Douwe Draaisma, Toen ik je zag van Isa Hoes en Paaz van Myrthe van der Meer. Kortom, waanzin in al zijn vormen tiert welig in de letteren.

Pieter Steinz (Rotterdam, 1963) studeerde geschiedenis en Engels in Amsterdam. Hij werkte meer dan twintig jaar als kunst- en boekenredacteur bij NRC Handelsblad en was sinds 2012 directeur van het Nederlands Letterenfonds tot hij terugtrad wegens ALS. Van zijn hand verschenen onder meer Lezen &cetera (2003), De duivelskunstenaar (2010) en Macbeth heeft echt geleefd (2011). Zijn recentste boek is de bestseller Made in Europe – De kunst die ons continent bindt. Eind januari 2015 verschijnt bij Nieuw Amsterdam Steinz – Gids voor de wereldliteratuur in 418 schrijvers, 104 meesterwerken, 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 26 thema’s, 26 quizzen en 52 landkaarten.