Typhoon en Guus van der Steen grootste winnaars Van Dale SPOKEN Awards

Op woensdag 2 december 2015 vond in het Oude Luxor Theater in Rotterdam de uitreiking plaats van de eerste Van Dale SPOKEN Awards. Hiphop-artiest Typhoon werd in de spotlights gezet als ‘Grootste Inspirator’ in het ‘spoken word’-genre, terwijl Guus van der Steen van alle winnende performers werd gekozen als hét talent en de ‘Meest Inspirerende Ontdekking’.

Spoken Word is een kunstuiting die verwant is aan zowel rap en stand-up comedy als literatuur en poëzie. Het genre kenmerkt zich door vaak energieke, taalvirtuoze performances die soms maatschappijkritisch zijn, maar altijd rauw en eerlijk, met sterke emoties en briljante taalvondsten. Performers komen uit alle lagen van de bevolking en weten hun publiek op een verrassende, pakkende en inspirerende manier bij de kladden te pakken.

Op het SPOKEN platform www.spoken.fm, en in voorrondes konden woordkunstenaars uit heel Nederland zich profileren en kandideren voor een Van Dale SPOKEN Award. Uit de meer dan 150 kandidaten kwamen 20 genomineerden naar voren. Er werden awards uitgereikt in een viertal categorieën: comedy, lyrics, storytelling en poetry. De allereerste prijzen gingen naar:

SPOKEN Comedy 2015 | Guus van der Steen
SPOKEN Lyrics 2015 | Seckou Ouloguem
SPOKEN Storytelling 2015 | Onias Landveld
SPOKEN Poetry 2015 | Dean Bowen

Alle kandidaten werden gejureerd op zeggingskracht (wat is de boodschap van de artiest en komt deze over), virtuositeit (in hoeverre maakt de artiest op kunstzinnige manier gebruik van taal), performance (in hoeverre lukt het de artiest het gevoel van het stuk los te maken in het publiek), mediavaardigheid (hoe goed zou het de artiest lukken tijdens een televisie-interview de juiste combinatie van boodschap en gevoel te communiceren).

De winnaar met de meeste punten en daarmee hét spoken word-talent van het jaar werd Guus van der Steen, die daarvoor de Van Dale SPOKEN Award ‘Meest Inspirerende Ontdekking’ in ontvangst nam.

Een speciale Van Dale SPOKEN Award werd uitgereikt aan Typhoon. Hij wordt gezien als de Grootste Inspirator voor het jonge kunsttroming. Het juryrapport geeft aan: “Typhoon heeft het afgelopen jaar de meest krachtige bijdrage geleverd aan het genre Spoken Word. Door vanuit eigen werk en vanuit eigen kracht een grote groep mensen te interesseren voor de tekstdualiteit van populaire kunst.”

De jury bestond uit: Kevin de Randamie (intiator Van Dale SPOKEN Awards | Braenworks), Manu van Kersbergen (uitgeverij Rorschach), Ton den Boon (Hoofdredacteur Dikke Van Dale) en Myrthe van der Wolf (Muziekjournalist Telegraaf).

Als afgeleide van de Van Dale SPOKEN Awards zullen de tien performers met de hoogste scores volgend jaar een theatertour door Nederland gaan maken.