Win een reis naar Marokko met Abdelkader Benali

De boekhandel heeft het Boekenweekgeschenk, de bibliotheek de Boekenweekbundel. Tijdens de komende Boekenweek geven openbare bibliotheken de verhalenbundel Ondertussen ergens anders cadeau aan hun leden. Hierin nemen bekende Nederlandse reizigers de lezer mee op reis naar hun meest dierbare reisherinnering. Aan de bundel is een bijzondere schrijfwedstrijd verbonden met als prijs een literaire reis naar Marokko. De Boekenweek wordt gehouden van zaterdag 8 t/m zondag 16 maart en heeft als thema reizen. De schrijfwedstrijd start op zaterdag 1 februari en loopt tot 31 maart 2014.

In Ondertussen ergens anders beschrijven bekendheden de reiservaring die hen het meest aan het lachen maakte, het diepst ontroerde of misschien zelfs wel hun kijk op het leven veranderde. Zo belicht minister Frans Timmermans het fenomeen fernweh, biedt Olcay Gulsen ons een persoonlijk inkijkje in haar reizende leven, vertelt André Rieu hoe het is om altijd op reis te zijn en toont Floortje Dessing ons Kabul vanuit een ander perspectief. Andere auteurs in de Boekenweekbundel zijn Erica Terpstra, Adriaan van Dis, Joris Linssen, Stef Biemans, Eva Rovers, Lauren Verster, Petra Stienen, Joost Conijn, Redmond O’Hanlon en Derk Bolt.

Niet alleen schrijvers, artiesten en coryfeeën zetten voor de Boekenweek hun reisherinneringen op papier. De openbare bibliotheken en reisorganisatie Djoser slaan de handen ineen om iedereen een inspirerende Boekenweek te bezorgen met een bijzondere schrijfwedstrijd. De opdracht luidt: beschrijf een reiservaring (van maximaal 1000 woorden) die je altijd bijgebleven is. Juryvoorzitter van de Boekenweek-schrijfwedstrijd is auteur Abdelkader Benali. Hij kiest niet alleen de mooiste verhalen uit, hij beloont ze ook. De schrijvers van de vijf beste, mooiste of ontroerendste verhalen worden door Abdelkader Benali meegenomen op een ontdekkingsreis naar de drie bronnen van het literaire Marokko: Tanger Fes en Marrakech.

 

 

Deadline is 31 maart 2014.

Abdelkader Benali: “Marokko is het oogverblindende land van verhalenvertellers en schrijvers. En die gaan we ontdekken. We bezoeken het Tanger van de Amerikaanse Beat-schrijver Paul Bowles waar we de cafe’s en straten bezoeken waar Tennessee Williams, Mohamed Choukri en Jean Genet flaneerden. In Fès zoeken we de magie van de heilige tekst op, hier wordt de kracht van het woord gevoeld en geleefd. En in Marrakech vertellen verhalenvertellers ons over de macht van het gesproken woord. Na deze reis bekijkt u Marokko niet alleen met andere ogen, de literatuur zelf komt in een nieuw daglicht te staan.”