Amsterdam Light Festival 2016

 

De binnenstad van Amsterdam is van 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017 het sfeervolle decor voor de eerste lustrumeditie van het Amsterdam Light Festival.

Het festival toont ruim 50 winterdagen lichtsculpturen en -projecties van nationale en internationale kunstenaars. Naast het plaatsen van lichtkunst op de vaarroute Water Colors (thema: A view on Amsterdam) en de wandelroute Illuminade (thema: Biomimicry) worden tal van andere activiteiten georganiseerd.

Speciaal voor de vijfde editie van het Amsterdam Light Festival ontwikkelen Benthem Crouwel Architects (o.a. Jan Benthem en Mels Crouwel) en UNStudio (Ben van Berkel en Caroline Bos) kunstwerken die het centrum van Amsterdam tijdens de wintermaanden verfraaien. Het kunstwerk Lightwaves is een cocreatie van Benthem Crouwel Architects en de Nederlandse ontwerper Jólan van der Wiel. Lightwaves maakt onderdeel uit van de vaarroute Water Colors. Eye_Beacon van UNStudio vormt de start van de wandelroute Illuminade en komt eveneens terug in Water Colors.

Naast de twee gevierde Nederlandse architectenbureaus mag het festival rekenen op lichtprojecten van het toonaangevende Amerikaanse Choi + Shine Architects en het internationaal bekende DP Architects uit Singapore.

DP Architects ontwikkelt het kunstwerk Rhizome House. Het gerenommeerde bureau ontwierp onder andere The Dubai Mall, het allergrootste winkelcentrum ter wereld. Het Rhizome House is een levensgrote representatie van een wortelstok (een rizoom). Bezoekers moeten hun weg zoeken tussen de krioelende wortels. Zodra iemand het object betreedt, reageert het licht. Eerst koel blauw en dan knalroze. De ruimte roept tegenstrijdige gevoelens op: vertrouwd en vervreemdend. Het werk zet aan tot nadenken over sfeer en comfort.

Choi + Shine Architects – bekend van The Land of Giants, een ontwerp dat alledaagse elektriciteitsmasten transformeert tot reusachtige beelden – geeft een eigentijdse draai aan traditioneel Noord-Hollands kantwerk. The Lace is een kanten muts bestaand uit een weefsel van gloeiende draden van licht. Het magisch zwevende driedimensionale werk van 10 meter breed symboliseert de culturele rijkdom van Amsterdam. Het kant staat voor de verwevenheid van de inwoners van Amsterdam en het vervlochten karakter van de stad met haar kronkelende wegen, grachten en pleinen. The Lace zal boven de Herengracht te vinden zijn.

 


Locatie
Diverse locaties Amsterdam
Datum

1 december 2016 tot en met 22 januari 2017

website
https://amsterdamlightfestival.com/