Anton Corbijn

 

Anton Corbijn, geboren als Anton Johannes Gerrit Corbijn van Willenswaard is een Nederlands fotograaf, grafisch ontwerper en speelfilmregisseur.

Rond zijn 19de bezoekt hij korte tijd de School voor Fotografie en Fotonica in Den Haag. In dezelfde tijd fotografeert hij zanger en pianist Herman Brood tijdens een optreden in een Gronings café. Corbijn blijft de muzikant tot aan zijn dood in 2001 fotograferen. Vanaf zijn 21ste assisteert hij acht maanden lang fotograaf Gijsbert Hanekroot bij popblad Oor. Daarna vestigt Corbijn zich als zelfstandig fotograaf en wordt zijn werk gezichtsbepalend voor Oor.

Op zijn 24ste verhuist Corbijn naar Londen waar hij gaat werken voor het tijdschrift New Musical Express. In deze periode combineert hij reizen en fotografie. Hij fotografeert mensen die hem door hun kunst aanspreken en breekt internationaal door met zijn portretten van o.a. U2/Bono, Nick Cave, Mick Jagger, David Bowie, Miles Davis maar ook van Robert de Niro, Marlene Dumas en Kate Moss.

De foto’s van Corbijn, met het hoge contrast en bijzondere licht als handelsmerk, pakken je beet en weten je aandacht goed vast te houden. Net als zijn bijzondere composities en creatieve manier van fotograferen. Hij beschouwt zichzelf als een mengvorm van een klassieke portretfotograaf en een documentair-fotograaf die de mens vastlegt in zijn eigen omgeving en omstandigheden.

Als fotograaf is hij bekend door zijn foto’s van vooral rockmusici en andere artiesten. Als grafisch ontwerper doet hij de art direction en regie voor videoclips en ontwerpt hij decors voor popconcerten van onder andere Depeche Mode. Als regisseur van speelfilms ontving hij meerdere prijzen.


Geboren
20 mei , 1955
Website