Grote Kerk Breda

 

De Grote Kerk, ookwel Onze Lieve Vrouwekerk, is onmiskenbaar het hart van Breda. Ze lonkt met een eigenzinnige bouwstijl tussen gotisch en rennaissance. De (Oranje-)Nassaus, voorvaderen van ons Koninklijk Huis, gaven de 15e eeuwse kerk haar grandeur.

De centrale positie in de stad betekent altijd aanloop. Bredanaars komen voor een moment van stilte of voor evenementen als concerten, toespraken en beurzen. Op marktdagen speelt de stadsbeiaarder eigentijdse muziekstukken. De Protestantse Gemeente Breda vervult hier geregeld kerkdiensten.

De Grote Kerk is een Rijksmonument, een van de vier topmonumenten in Brabant en maakt deel uit van het Grootste Museum van Nederland.

Van grote historische waarde is het mausoleum van de Nassaus dat huist in de Prinsenkapel. Het grafmonument van Graaf Engelbrecht II in deze kapel is het vroegst bekende renaissance beeldhouwwerk van de noordelijke Nederlanden.

Het kenmerkende lichte interieur kreeg de Grote Kerk in 1637. Toen werden de muren gewit, waardoor het zonlicht dat door de hoge ramen binnenvalt vrij spel kreeg. Achter het kalk ontdekten restaurateurs muur- en gewelfschilderingen. Enkele hiervan zijn met zorg in ere hersteld.


Adres
Kerkplein 2
Postcode
4811 XT
Woonplaats
Breda
Land
Nederland
openingstijden
Ma -Zat: 10.00 – 17.00 uur
Zon: 13.00 – 17.00 uur
Telefoonnummer
076 – 5 21 82 67
website
https://grotekerkbreda.nl