De Nieuwe Kerk Amsterdam

 

De Nieuwe Kerk Amsterdam is al decennia beroemd om haar spraakmakende tentoonstellingen van kunst, fotografie, en inspirerende personen en culturen. Met gemiddeld 250.000 bezoekers per jaar is de kerk een van de best bezochte tentoonstellingslocaties in Nederland. De Nieuwe Kerk heeft ook een nationale functie met koninklijke ceremonies, officiƫle bijeenkomsten en culturele evenementen.

De Nieuwe Kerk is een echte koninklijke kerk. Hier vinden de officiƫle koninklijke ceremonies plaats: inhuldigingen van het staatshoofd en huwelijksplechtigheden. Deze nationale functie vloeit voort uit de ligging pal naast het Koninklijk Paleis.

Het van oorsprong middeleeuwse gebouw is gewijd in 1409. In de ruim zeshonderd jaar stedelijke en nationale geschiedenis van de kerk waren er hoofdrollen voor koningen en koninginnen, de kruisridder en de VOC-koopman die er begraven zijn, schrijvers en vrijgevochten stedelingen. Met middeleeuwse geheimen, koninklijke tradities, katholieke devotie en Beeldenstorm.

Er ligt een deel van de Nederlandse en Amsterdamse geschiedenis opgeslagen o.a. het praalgraf van Michiel Adriaensz. de Ruyter, de grafmonumenten van Jan van Galen, Van Kinsbergen en Van Speyck en de epitafen voor Vondel en Baron van Bentinck.

De Nieuwe Kerk was eeuwenlang een multifunctioneel gebouw. Niet alleen godshuis en begraafplaats, tijdelijk kon de kerk fungeren als beurs, stadsmuziekzaal waarin wandelconcerten werden gegeven of aula waar prijs- en diploma-uitreikingen plaatsvonden. De Nieuwe Kerk bood voor al die gelegenheden een grote, representatieve ruimte in het hart van de stad.


Adres
De Dam
Postcode
1012 NL
Woonplaats
Amsterdam
Land
Nederland
openingstijden
Dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur
Telefoonnummer
020- 62 68 168
website
https://www.nieuwekerk.nl/