Het Stedelijk Museum

 

Het Stedelijk Museum is de plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven. De collectie geldt als één van de belangrijkste verzamelingen moderne en hedendaagse kunst van Europa.

De collectie is thematisch opgesteld en laat zien dat kunst en vormgeving nauw verbonden zijn met maatschappelijke ontwikkelingen. Dit zorgt voor een nieuwe kijk en toont dat er niet één kunstgeschiedenis bestaat, maar dat er talloze perspectieven zijn.

Het historische museumgebouw met rode bakstenen dateert uit 1895. Naast de grote zalen voor tentoonstellingen is ook het aanzicht van het museum zelf behoorlijk veranderd tijdens de renovatie: het gebouw kijkt nu niet meer weg van het Museumplein, maar kijkt er juist op uit. De indrukwekkende foyer en het restaurant zien er uitnodigend uit en er is een futuristisch uitziende nieuwe vleugel, ontworpen door Benthem Crouwel Architecten, die Amsterdammers ook wel de ‘badkuip’ noemen.

De uitgebreide collectie van het Stedelijk Museum is qua stijl vergelijkbaar met het Museum of Modern Art in New York en het Art Institute van Chicago. Vormgeving heeft voor het eerst een permanente plek gekregen in het museum, met grote namen als Joseph Hoffmann, Gerrit Rietveld en Tapio Wirkkala. Ook hedendaagse kunstenaars zijn sterk vertegenwoordigd met topstukken van onder anderen Maarten Baas, Barbara Bloom, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Sheila Hicks, Jeff Koons, Wolfgang Tillmans, Edward Kienholz, Willem de Kooning en Andy Warhol.

 


Adres
Museumplein 10
Postcode
1071 DJ
Woonplaats
Amsterdam
Land
Nederland
openingstijden
Dagelijks: 10:00 - 18:00 uur
Telefoonnummer
020 - 57 32 911
website
https://www.stedelijk.nl