Andy Warhol

 

Andy Warhol was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw.

Warhol begon zeefdrukken te maken in 1962. Deze druktechniek werd al snel zijn belangrijkste werkwijze. In hetzelfde jaar werd in New York zijn atelier ‘The Factory’ opgezet. Met behulp van werknemers realiseerde Warhol daar een hoge kunstproductie, die inderdaad iets weg had van een fabriek. Met zijn methode van massaproductie, benaderde Warhol de kunst op een voor dat moment revolutionaire manier. Het idee van een origineel kunstwerk was in zijn visie niet langer van toepassing. Hele series met identieke gezeefdrukte portretten werden vervaardigd, en ook werden er films, fotografische werken en muziek gemaakt.

In April 1966 maakte Warhol zijn entrée in de wereld van de rockmuziek. Hij stond aan de wieg van de Velvet Underground en regisseerde het eerste optreden van de band in de multimediashow Exploding Plastic Inevitable. In 1968 exposeerde hij voor het eerst in Europa en werd zijn werk op de toonaangevende tentoonstelling Documenta 4 in Kassel getoond.

In datzelfde jaar was er een schietpartij bij de Factory, waarbij Andy Warhol zwaar gewond raakte. Valerie Solanas had Andy Warhol neergeschoten omdat haar leven teveel door Andy Warhol beïnvloed was, zo zou ze zelf later verklaren. De rest van zijn leven zou Andy Warhol nog de fysieke last van deze schietpartij ondervinden. Door de schietpartij veranderde ook the Factory aanzienlijk, waar het eerder nog een wilde verzamelplaats was geweest van iedereen met artistiek talent, werd het nu steeds zakelijker.

De jaren zeventig zouden ook artistiek een andere kant op gaan. Waar eerst de Amerikaanse populaire cultuur onderwerp was geweest, met onder andere bankbiljetten, voedsel, schoenen en andere alledaagse objecten, werden er nu meer portretten van beroemdheden gemaakt. Andy zette zich ook actief in om deze opdrachten binnen te slepen, om zo weer geld binnen te kunnen halen.

In 1975 verscheen een boek van Andy Warhol: “The Philosophy of Andy Warhol”, waarin hij zijn nuchtere visie op kunst uit de doeken deed. Hieruit volgde ook de beroemde uitspraak: “Making money is art, and working is art and good business is the best art.

Warhol overleed op 22 februari 1987 op 58-jarige leeftijd in New York. Hij was herstellende van een routineoperatie aan zijn galblaas toen hij in zijn slaap stierf aan een hartstilstand.

Twee jaar na zijn dood werden grote overzichtstentoonstellingen gehouden in het Museum of Modern Art in New York en in Museum Ludwig in Keulen. Samen met Roy Lichtenstein wordt Warhol beschouwd als de meest toonaangevende kunstenaar van de Amerikaanse pop art.


Geboren
6 augustus , 1928
Overleden
22 februari , 1987