Babs Gons

 

Babs Gons ie een Amsterdamse schrijver, performer, host en docent én de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven. Jarenlang was ze de artistiek leider van de Poetry Circle Nowhere en organiseerde voor die tijd tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso.

Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname en Brazilië.
Babs presenteert daarnaast verschillende programma’s waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en sinds 2017 is ze gastvrouw van de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon, waarmee ze onder andere op Lowlands en Oerol staat en die een onderkomen heeft in De Melkweg en in de Toneelschuur Haarlem.

Ze was jurylid van onder andere de J.M.A. Biesheuvelprijs, de Grote Poëzieprijs, de Annie M.G. Schmidtprijs en Film by the Sea.
In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. In het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. In april 2021 komt haar bundel uit bij dezelfde uitgeverij. Ze schrijft korte verhalen voor verschillende media zoals de CPNB-campagne #ikleesthuis en voor de bundel Afrolit verschenen in oktober 2020.

Babs schrijft artikelen en is vaste columnist van Het Parool.