Bruce Davidson

 

De Amerikaanse fotograaf  Bruce Davidson is een fotograaf in de beste Amerikaanse traditie: zwart-wit, geconcentreerd en betrokken. Zijn hoogste doel was een verandering teweegbrengen met zijn werk.

Bruce Davidson fotografeert sinds de jaren vijftig mensen voor wie de ‘American Dream’ onbereikbaar lijkt en die zich staande proberen te houden in de samenleving.

Bruce Davidson ontdekt de fotografie al op zeer jonge leeftijd, waarna hij een gepassioneerde relatie met het vak opbouwt. Aan het begin van zijn carrière raakt hij beïnvloed door de Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson en diens idee van het ‘beslissende moment’. Niettemin weet hij al snel een eigen stijl in zijn fotografie te ontwikkelen: rustiger, intiemer en met oog voor het individu. Daarmee wordt hij in 1959 volwaardig lid van Magnum Photos.

Grote thema’s als burgerrechten, racisme, geweld, armoede en immigratie benadert hij vanuit een persoonlijk perspectief. Zo trok hij als eerste fotograaf jaren lang op met een straatbende in Brooklyn en reisde hij samen met burgerrechtenactivisten naar het zuiden om deel te nemen aan The Selma March. Dankzij zijn langdurige relatie met zijn geportretteerden biedt zijn werk een ontroerende blik op wat de ‘American Dream’ voor hen betekent.

 


Geboren
5 september , 1933
Website