Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca

Liefde op het eerste gezicht noemen ze het zelf: een muzikale liefde tussen Cuba en Mali die ontstond toen Roberto Fonseca en Fatoumata Diawara vier jaar geleden samen een nummer opnamen in Parijs.

De Cubaanse sterpianist, bekend geworden dankzij zijn werk met Buena Vista Social Club, maakte daarna snel naam voor zichzelf met zijn krachtige latin jazzcomposities. Op zijn laatste album Yo stak hij regelmatig de Atlantische Oceaan over in een zoektocht naar zijn Afrikaanse roots. Voor de track Bibisa kwam Fatoumata Diawara in beeld: de charismatische Malinese zangeres, danseres en actrice met de prachtige, door merg en been snijdende stem. Diawara was al een ster in eigen land maar brak in 2011 internationaal door met haar verfrissende visie op de wassoulou-traditie.

De samenwerking tussen Fonseca en Diawara, die afgelopen jaar resulteerde in het album At Home – Live in Marciac, is niet de eerste ontmoeting van Cubaanse en West-Afrikaanse muziek en zeker niet de laatste, maar met deze twee energieke podiumpersoonlijkheden ontstaat wel een hele unieke synergie: van klein en subtiel tot feestelijk en onstuimig, met altijd een spirituele component.

Roberto Fonseca en Fatoumata Diawara zijn van begin tot eind verwikkeld in een dynamische, sensuele en prikkelende transatlantische dialoog.