memymom

 

Memymom – samentrekking van ‘me and my mom’ – is de naam waarachter sinds 2004 het kunstenaarscollectief en moeder-dochterstel Marilène Coolens (1953) en Lisa De Boeck (1985) schuilgaat.

De kiem van dit project ontstaat in de jaren 1990, wanneer fotografe Marilène Coolens kiekjes maakt van haar opgroeiende dochter en haar scènes uit tekenfilms, sprookjes of televisieseries laat uitbeelden, in de hoop zo de verbeelding van de kleine Lisa te stimuleren. Zo ontstaat een intiem familiearchief van analoge foto’s, later door memymom gebundeld onder de noemer ‘The Umbilical Vein’.

Maar wanneer de dochter volwassen wordt, beginnen de rollen te verschuiven: Lisa is nu tegelijkertijd fotografe en model, set dresser en regisseur. En ook moeder Marilène breidt haar rol uit door zelf in beeld te verschijnen. Zo zetten ze de stap naar een kunstenaarsduo waarin beide vrouwen evenwaardige posities bekleden.

De foto’s van memymom zijn gevoelige beelden met sterke verwijzingen naar theater en film. Het verleden en het heden vermengen zich in foto’s die nog steeds aan de kindertijd refereren, maar waarin de jeugdige onschuld heeft plaatsgemaakt voor sensualiteit.

Zie hier ook een interview van Miss Yvy met Memymom.