Nederlands Danstheater 1

 

Het Nederlands Dans Theater (NDT) is een in Nederland gevestigd, internationaal opererend dansgezelschap. Sinds 1987 is het NDT gevestigd in het Lucent Danstheater aan het Spui in Den Haag. Dit gebouw werd gesloopt om plaats te maken voor een nieuw cultureel centrum, waarvan de opening gepland staat in 2019. Tot dan worden de voorstellingen gehouden in het Zuiderstrandtheater.

Eigenzinnig en ambitieus is NDT altijd al geweest. Sinds de oprichting in 1959 door Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen en Carel Birnie in samenwerking met achttien dansers van Het Nationale Ballet (toentertijd het Nederlands Ballet genoemd) trachtte Nederlands Dans Theater haar eigen weg te banen in het moderne dansveld.

Glen Tetley en Hans van Manen hebben daarin prominent een avantgardistisch stempel gedrukt op het artistieke gezicht van NDT. Hun non-conformistische, vooruitstrevende producties zetten het gezelschap nationaal en internationaal op de kaart.

Jiri Kylián voegde daar in de jaren ’80 en ‘90 zijn eigen visie aan toe, wat het dansgezelschap een uitgesproken choreografisch profiel opleverde. Kylián begon bovendien als eerste in zijn tijd met talentontwikkeling. Jonge, veelbelovende professionals van binnen en buiten de organisatie konden onder Kylián uitgroeien tot dansers en choreografen van wereldformaat, waaronder Sol León en Paul Lightfoot, beide sinds 2002 de huischoreografen van het gezelschap. Lightfoot fungeert sinds 2011 tevens als artistiek directeur van het algehele gezelschap. León werd in 2012 tot artistiek adviseur benoemd.

Dertig jaar geleden ontstond het idee om het dansgezelschap onder te verdelen in een gezelschap gericht op talentontwikkeling, NDT 2, en een gezelschap waarin de meer volwassen dansers volwaardig in hun artistieke persoonlijkheden kunnen groeien, NDT 1. Dansers van NDT 2 treden aan bij NDT 1, mits zij aan de verwachtingen van de artistieke leiding kunnen voldoen.

De lat ligt niet alleen hoog voor de dansers, maar ook voor de (gast)choreografen. NDT is een van de weinige productiehuizen die zoveel externe choreografen een podium biedt en de gelegenheid geeft om creaties te maken met en voor een virtuoos dansgezelschap.