Rotterdams Philharmonisch Orkest

Het Rotterdams Philharmonisch is een modern orkest met sterke wortels in de traditie van de klassieke muziek en het temperament van de thuishaven Rotterdam.

Al snel na de oprichting in 1918 ontwikkelde het ensemble zich tot een van de toonaangevende orkesten van Nederland.

De eerste grote bloeiperiode vond plaats onder Eduard Flipse, die tussen 1930 en 1962 de basis legde voor het scherpe ensemblespel dat het handelsmerk van het orkest is geworden. Met de aanstelling in 1973 van de destijds zeer jonge dirigent Edo de Waart werd het orkest omhooggestuwd tot een ensemble van internationaal aanzien. Onder zijn leiding maakte het orkest vele prachtige opnamen en succesvolle tournees.

Van 1995 tot 2008 zwaaide de gevierde Russische dirigent Valery Gergiev het scepter over het Rotterdams Philharmonisch. Het Gergiev Festival dat hij initieerde, is inmiddels uitgegroeid tot een van de paradepaardjes van het orkest. Yannick Nézet-Séguin (Montréal, 1975) is sinds 2008 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het repertoire van het Rotterdams Philharmonisch Orkest bestrijkt alle periodes van de muziekgeschiedenis. Daarnaast wordt steeds intensiever de muziek verkend die zich op of voorbij de klassieke grenzen bevindt. Met het geven van compositie-opdrachten en het uitvoeren van premières houdt het Rotterdams Philharmonisch nadrukkelijk voeling met de hedendaagse muziek. Ook bouwt het orkest aan een operatraditie.

Ambitie en innovatie staan hoog in het artistieke vaandel van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast streeft het orkest ernaar het symfonische repertoire voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken.