Todd Hido

 

Fotograaf Todd Hido werd geboren in 1968 in Kent, Ohio. In 1996 behaalde hij zijn Master of fine arts aan het California College of Arts and Crafts, waar hij werd begeleid door Larry Sultan. Hij is hoogleraar aan het California College of Art, San Francisco. Hido woont en werkt in de San Francisco Bay Area.

Hido is vooral bekend van het fotograferen van suburbia. Eindeloos dwaalt Hido op zoek naar beelden die een verbinding hebben met zijn eigen jeugdherinneringen. Voor zijn landschapsfotografie kiest Hido vaak voor bewolkte dagen en maakt beelden vanuit zijn auto. Hij gebruikt zijn voorruit als een extra lens.

De bijna autobiografische fotoserie is zeer persoonlijk vanwege de link met Hido’s jeugd, maar fictief gemaakt door voldoende ruimte te laten voor eigen interpretatie en fantasie van de kijker. Terugkerend zijn de voor Hido typerende nachtelijke thema’s, aangevuld met onder meer foto’s van zijn muze Khrystyna – een zwijgende partner in zijn verhalen, die betekenis geeft aan de nightscapes, interieurs en landschappen. Psychologische spanning, emotioneel drama en fascinatie voor een cinematische stijl spelen een grote rol in Hido’s werk.

Het werk van Todd Hido wordt internationaal geëxposeerd en is opgenomen in vele museumcollecties, waaronder die van het Whitney Museum of Art, het Solomon R. Guggenheim Museum, het San Francisco Museum of Modern Art en het Los Angeles County Museum of Art, en vele andere publieke en privé collecties wereldwijd.

Todd’s meest recente werk getuigt van een uitzonderlijke werkwijze en stijl. Hiermee weet hij zijn naam internationaal verder op de kaart te zetten en hebben prominente modehuizen en celebrities interesse voor zijn werk.