Douze points, twelve points


Het Eurovisie Songfestival? Dat is toch een feestje met slechte muziek dat altijd gewonnen wordt door een Oost-Europees land? Vooroordelen zijn er genoeg over het songfestival maar die zijn zelden op feiten gebaseerd. In Douze points, twelve points laat auteur Geert Willems in twaalf hoofdstukken zien dat het songfestival een belangrijke rol heeft gespeeld in de eenwording van Europa, de verhoudingen tussen Oost en West en de emancipatie van de homoscene.

Maar ook de wisselende prestaties van Nederland door de jaren heen, de fanatieke fans, de vermeende vriendjespolitiek bij de puntentelling, de politiek en de ontwikkeling van het festival komen aan de orde.

Het laatste hoofdstuk bevat uitslagen en verslagen van alle songfestivals sinds 1956. De auteur heeft zich drie maanden uit zijn sociale leven teruggetrokken om al die uitzendingen van voor naar achter te bekijken en te recenseren.

Geert Willems is journalist bij De Gelderlander en deed regelmatig verslag van het Eurovisie Songfestival. In 2000 schreef hij met Hans Walraven Dinge-dong, dat onder kenners en liefhebbers nog steeds bekendstaat als hét standaardwerk over het songfestival.

Met een voorwoord van Cornald Maas.

Op zaterdag 10 mei 2014 vindt de finale van de 59e editie van het Songfestival plaats in Kopenhagen. De gelegenheidsband The Common Linnets, bestaande uit Ilse de Lange en Waylon, zal Nederland vertegenwoordigen.


Auteur
Geert Willems
Publicatiedatum
20 februari , 2014
Uitgever
Unieboek / Het Spectrum
Aantal pagina's
248
ISBN
978 90 00 33497 1