Onderweg


João Ricardo Pedro won met zijn debuutroman Jouw gezicht zal het laatste zijn de prestigieuze Leya Literaire Prijs en wordt op dit moment gezien als een van de meest succesvolle en geliefde schrijvers in de nieuwe generatie Portugese auteurs. Voor João Ricardo Pedro’s tweede roman Onderweg liet hij zich inspireren door het fatale treinongeluk op 11 september 1985 in Alcafache. Meer dan honderd mensen kwamen om of raakten vermist.

In Onderweg schetst Pedro op een haast David Lynch-achtige wijze de zoektocht van een jongen naar de waarheid achter de verdwijning van zijn zus en daarmee zijn plek in het leven. Zijn rijke, beeldende verhalen slepen je moeiteloos mee in het mysterie van deze gevoelige jongen en zijn onbereikbare zus.

Na een treinramp in Noord-Portugal ontvangt Marta’s moeder een bericht: de rugzak van haar dochter, studente aan de kunstacademie, is tussen de brokstukken gevonden. Haar stoffelijk overschot is echter onvindbaar. Marta’s jongere broer João, een gevoelige jongen die een diepe bewondering én vrees koestert voor zijn sterke gewelddadige zus, blijft met veel vragen achter.

Aan de hand van haar tekeningen en zijn herinneringen probeert hij de waarheid rond zijn zus te achterhalen. Een reeks bonte figuren trekt voorbij, terwijl hij zelf volledig ontbreekt in het leven dat ze schetst. João’s verhaal is een boeiende reconstructie van hun leven en roept vragen op over zijn eigen bestaansrecht. Een pijnlijk mooi verhaal over de dunne grens tussen realiteit en waanzin.

João Ricardo Pedro is van huis uit technisch ingenieur en werkte meer dan tien jaar in telecommunicatie. In de lente van 2009 werd hij ontslagen en kon hij zijn langgekoesterde droom vervullen: een roman schrijven.


Auteur
João Ricardo Pedro
Publicatiedatum
4 juli , 2017
Uitgever
Signatuur
Originele titel
Um Postal de Detroit
Vertaald door
Kitty Pouwels
Aantal pagina's
192
ISBN
978 90 5672 582 2