Affordable Art Fair Amsterdam 2022

 

De 16de editie van de Affordable Art Fair Amsterdam vindt plaats van woensdag 26 tot en met zondag 30 oktober 2022. Locatie is de industriële evenementen hotspot aan het IJ in Amsterdam Noord: de Kromhouthal. Met een aanbod van ongeveer 70 Nederlandse en internationale galeries en een jaarlijkse score van ongeveer 12.000 bezoekers vormt deze beurs een belangrijk evenement op de culturele en sociale kalender. Alle tentoongestelde werken zijn van levende, opkomende en gevestigde kunstenaars.

Onder het motto ‘ontdek het plezier van het verzamelen van kunst’ presenteert de Affordable Art Fair een inspirerende selectie kunstvoorwerpen: schilderijen, prints, foto’s, sculpturen en installaties. De beurs hanteert eenvoudige principes. Eerste vereiste is kwaliteit. De deelnemende galeries dienen te voldoen aan strikte criteria van een deskundige selectiecommissie. Voor het werk van deelnemende kunstenaars gelden maatstaven als originaliteit, artistieke identiteit en intentie, technische kwaliteit en onderliggende betekenis.

Het aanbod van de Affordable Art Fair bestaat uit enkele duizenden kunstwerken en de prijzen zijn betaalbaar. Vermelding van prijzen is verplicht en aankopen kunnen direct worden meegenomen. De beurs heeft een speciale ‘Wrapping Desk’ waar zojuist aangekochte werken veilig ingepakt kunnen worden.

Verrassend, dit jaar, zijn de bijdragen van twee creatieve duo’s. Het Brusselse Atelier de la Nuagerie toont pluizige, wolkvormige lichtstructuren in alle soorten en maten. Aangesloten op wifi nemen deze structuren de meest wonderlijke varianten aan: van een zonsopgang tot een zonsondergang en van een flitsend onweer tot een kloppend hart. Het werk van het Nederlandse duo We Are Out Of Office, bestaande uit grafisch ontwerpers Winneke de Groot en Felix van Dam, getuigt van een sterke voorliefde voor subtiele maar sprekende effecten. Hun presentatie omvat vrolijke en kleurrijke sculpturen, keramiek, schilderijen, risographs en zeefdrukken. Ook brengen zij, speciaal ter gelegenheid van deze beurs, een print uit in een limited edition van 100 exemplaren; de opbrengst gaat naar een liefdadig doel in Oekraïne.

De 16de editie van de Affordable Art Fair toont werk van gerenommeerde fotografen als Hayley Eichenbaum (Homecoming Gallery) en Gemmy Woud-Binnendijk (Warnars & Warnars Art Dealers). Ook is er werk van de Nederlandse typograaf en multimediakunstenaar Pieter Ceizer en van de autodidactische Franse schilder Laurent Dorchin (Singulart). Gallery Untitled toont producten van de Nederlandse ontwerper Floris Hovers. Bij Galerie Rademakers is werk te zien van studio Irma. Post Modern Collection presenteert een selectie kleinschalige sculpturen, tekeningen en schilderijen van kunstenaars als Roosje van Donselaar, Sebastiaan Straatsma, Lex Pott, Ruben van der Scheer en Sander Wassink. Al deze werken zijn exclusief voor de galerie gemaakt en vaak ook bereikbaar voor een kleiner budget.

Een bijzondere deelnemer aan de Affordable Art Fair is de Belgische startup IONNYK: het eerste bedrijf ter wereld dat een draadloze digitale kunstlijst creëert. IONNYK gebruikt e-papertechnologie die het uiterlijk van gewone inkt op papier nabootst. Het medium reflecteert licht uit de omgeving net als bij gewoon papier en verbruikt alleen energie wanneer het kunstwerk verandert. Dankzij een e-paper en een digitale catalogus is elke zwart-wit foto of NFT te koop. Nieuw is ook het werk van Nadieh Bremer (Thud Studio & Gallery). Bremer, afgestudeerd als astronoom, is een datavisualisatiekunstenaar. In haar werk combineert zij creativiteit met een passie voor wiskunde en data. Bremer heeft visualisaties en kunst gemaakt voor bedrijven als Google News Lab, Sony Music, de New York Times en UNESCO en heeft zich onlangs gewaagd aan het maken van NFT’s en cryptokunst.


Locatie
De Kromhouthal
Datum

26 t/m 30 oktober 2022

Prijs
€13 - €30
website
https://affordableartfair.com/fairs/amsterdam/