Amsterdam Light Festival 2015

 

De historische binnenstad van Amsterdam is 51 winterdagen het sfeervolle decor voor Amsterdam Light Festival. Het festival toont 38 lichtsculpturen en projecties van (inter)nationale kunstenaars in de stad. Amsterdam Light Festival brengt licht gedurende de donkerste periode van het jaar en verlicht de bezoekers van 28 november 2015 tot en met 17 januari 2016 met kleurrijke kunstwerken.

Op zaterdag 28 november 2015 opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix Amsterdam Light Festival dat tot en met 17 januari 2016 de Amsterdamse binnenstad verlicht met kleurrijke kunstwerken. Prinses Beatrix ontsteekt deze avond de lichtsculptuur Northern Lights van kunstenaar Aleksandra Stratimirovic en vaart daarna met de kunstenaars langs alle kunstwerken van het festival.

Componist Merlijn Twaalfhoven verzorgt ter gelegenheid van de opening een groots muziekspektakel dat plaatsvindt voor Nationale Opera & Ballet, waar honderden zangers aan meedoen. De opening staat geheel in het teken van Vriendschap, het thema van deze vierde editie.

Voor de Zweedse lichtkunstenares Aleksandra Stratimirovic staat het fenomeen van het noorderlicht symbool voor de schoonheid van vriendschap. Met haar installatie wil ze die gedachte delen met het publiek. Het adembenemende werk strekt zich uit over de Amstel en is zo geprogrammeerd dat een onvoorspelbaar dansend lichtgordijn ontstaat.

Amsterdam Light Festival bestaat uit twee hoofdroutes: Water Colors en Illuminade. De vaarroute Water Colors biedt zowel de bezoeker van de stad als de Amsterdammer zelf een unieke kijk op de hoofdstad. Laat je over het water meevoeren langs de kunstwerken aan de Herengracht, de Amstel en het Oosterdok. Meer behoefte aan een wandeling? Loop de wandelroute Illuminade door de Oostelijk gelegen Weesper- en Plantagebuurt en bewonder de sculpturen, projecties en installaties vanaf het land.


Locatie
Diverse locaties Amsterdam
Datum

28 november 2015 t/m 17 januari 2016

website
https://www.amsterdamlightfestival.com/