Bruce Davidson – American Photographer

 

Het Nederlands Fotomuseum presenteert dit najaar een groots retrospectief van het werk van de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson (1933). Sinds de jaren vijftig legt Davidson zich toe op het fotograferen van mensen voor wie de ‘American Dream’ onbereikbaar lijkt en die zich staande proberen te houden in de samenleving.

Er is geen fotograaf die met zóveel gevoel voor menselijke waardigheid een oeuvre heeft opgebouwd als Bruce Davidson. Deze Amerikaanse fotograaf heeft wereld-faam verworven met een aantal fotoseries die stuk voor stuk zijn uitgegroeid tot een schoolvoorbeeld van de 20ste eeuwse humanistische fotografie.

De blik van Bruce Davidson was nooit op de buitenkant van de wereld gericht, waar vooroordelen en clichés heersen, maar bewoog zich daarachter, waar menselijkheid, intimiteit en kwetsbaarheid de boventoon voeren. Zo kwam hij bijvoorbeeld eind jaren vijftig in contact met een straatbende uit Brooklyn. Deze foto’s gaan niet in op straatgevechten, maar zijn een indringend portret vormen van emotionele spanning en problemen als misbruik en verwaarlozing van jongeren in een achterstandswijk.


Locatie
Nederlands Fotomuseum
Datum

16 september 2017 t/m 7 januari 2018

Prijs
€12,00
website
https://www.nederlandsfotomuseum.nl/
Artiesten
Bruce Davidson