Carmen

Op 3 september 2022 opent De Nationale Opera het nieuwe theaterseizoen met de geliefde klassieker Carmen van Georges Bizet. Carmen is verleidster en femme fatale bij uitstek. Ze brengt het hoofd van Don José op hol, maar ze moet het streven naar haar vrijheid uiteindelijk met de dood bekopen.

De Canadese regisseur Robert Carsen heeft altijd een fascinatie gehad voor Carmen vanwege de intense directheid van het werk. Carsen accentueert in zijn regie deze directheid door voorbij te gaan aan het beeld van het pittoreske Sevilla, waarin het verhaal zich afspeelt en dat veelal kleeft aan veel andere ensceneringen van Carmen. Hij vermijdt de historische kitsch en net zoals in vele van zijn ensceneringen hebben we te maken met ietwat donker en minimalistisch decor. Iedere gekunsteldheid wordt zoveel mogelijk naar de achtergrond verdrongen. Voor Carsen is het vertrekpunt van zijn Carmen daarom ook niet het verhaal of de details van dat plot an sich, maar eerder de achterliggende thematiek van de opera. En voor Carsen is dit: puur geweld en oerkracht, die explosief naast elkaar bestaan en op elkaar botsen.

De opera Carmen gaf in 1875 gestalte aan een vrouw met een haast mythische verleidingskracht. Carmen belichaamde het verborgen verlangen van de oerdegelijke 19de-eeuwse burger en vertegenwoordigde de vrijheid die in hun bekrompen moraal over het algemeen ontbrak. Voor de 19de-eeuwse burgercultuur was zij vooral een verpersoonlijking van het exotisme, en het verlangen naar een andere wereld. Maar met haar compromisloos streven naar het vrije leven en de liefde blijft Carmen ook vandaag de dag intrigeren. Carmen leeft haar idealen en gaat daarvoor onverschrokken tot het uiterste: vive la liberté!

De Amerikaanse mezzo-sopraan J’Nai Bridges zingt de titelrol. De Franse tenor Stanislas de Barbeyrac vertolkt de rol van Don José. De Poolse bas-bariton Lukasz Goliński neemt de rol van Escamillo op zich, de Guatemalteekse sopraan Adriana González die van Micaëla. Het Nederlands Philharmonisch Orkest staat onder leiding van de Canadese dirigent Jordan de Souza, die net als Goliński en González zijn DNO-debuut maakt.


Locatie
Nationale Opera & Ballet
Datum

3 t/m 22 september 2022

website
https://www.operaballet.nl/
Regisseur
Robert Carsen