Festival de Nederlandse Dansdagen 2017

Festival de Nederlandse Dansdagen viert 5 t/m 8 oktober 2017 zijn 20-jarig bestaan. In het eerste weekend van oktober worden in Maastricht tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen zowel opvallende werken van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van gevestigde dansgezelschappen getoond.

Van klassiek ballet tot urban dance en van avant-garde tot moderne dans. In prestigieuze theaters, maar ook op spannende nieuwe locaties. Elk jaar selecteert de programmaredactie ongeveer 10 voorstellingen die de ontwikkelingen in de Nederlandse dans uitdrukken, waarbij rekening wordt gehouden met de veelzijdigheid van de dans én van potentiële bezoekers. Dans in al zijn definities doet mee.

Op donderdag 5 oktober gaat het festival feestelijk van start met de opening van overzichtsexpo­sitie Movement Matters: Twintig jaar Nederlandse Dansdagen in Theater aan het Vrijthof. Aansluitend vindt de wereldpremière van Kindertotenlieder Appearance van Emio Greco en Pieter C. Scholten plaats in het unieke decor van de Sint Theresiakerk. De productie, geïnspireerd op de gedichtenreeks Kindertotenlieder van Friedrich Rückert, wordt opgevoerd door ICKamsterdam samen met Ballet National de Marseille en het Franse kinderkoor La Maîtrise des Bouches-du-Rhône.

Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 6 oktober viert het festival andere, belangwekkende jubilarissen. Niet alleen bestaan Conny Janssen Danst en Club Guy & Roni respectievelijk 25 en 15 jaar, ook viert choreograaf Jiří Kylián zijn 70e verjaardag en is Ed Wubbe 25 jaar artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam, dat dit seizoen de 70 bereikte.

Op zaterdag 7 oktober wordt bovendien tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans de 85e verjaardag van grootmeester Hans van Manen geëerd met twee van zijn meesterwerken, uitgevoerd door Introdans en Het Nationale Ballet.

Dit jaar zijn er extra veel dansprijzen. Naast de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ en ‘meest indrukwekkende dansprestatie’, ook wel de Oscars van de dans genoemd, en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘Maastricht’, wordt voor het eerst de Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘Jong Publiek’ uitgereikt op vrijdagavond. De prijs heeft als doel een bijdrage te leveren aan de innovatie van dans voor een jong publiek tussen de 4 en 18 jaar en biedt de winnende talentvolle maker de mogelijkheid een nieuw werk te ontwikkelen. Het festival wil met de prijzen de ontwikkeling stimuleren, maar bovenal de hoogtepunten delen met haar publiek door ze een podium te bieden.