Fortune

In de serie The Human Odyssey – gestart in 2016 – verkent Club Guy & Roni, samen met artistieke partners van over de hele wereld, de universele menselijke emoties. Hoe bepalen deze grote gevoelens ons leven? Hoe wordt daar vanuit verschillende perspectieven, culturen en levensomstandigheden naar gekeken. Na Happiness, Phobia, Freiheit, LOVE en Freedom is het nu de beurt aan Fortune: een dansvoorstelling in samenwerking met het Indiase Navdhara India Dance Theatre en vaste partner Slagwerk Den Haag.

In een meerstemmig palet gaan choreografen Roni Haver, Guy Weizman, Ashley Lobo, de dansers van het NITE-ensemble, van Navdhara en de muzikanten, ieder op hun eigen manier op zoek naar de betekenis van het wonderlijke geschenk van het leven. De voorstelling voelt aan als een road movie door India, waarin de ‘wonder of life‘ wordt uitgebeeld door een aaneenschakeling van beelden, indrukken en momenten drijvend op klanken uit India.

Vanuit een fascinatie met de vergankelijke aard van de natuur waarbij nooit iets vaststaat of ooit af is, is de dansvoorstelling Fortune ontstaan. De universele wet van verandering is dat niets hetzelfde blijft. Onze keurig geasfalteerde wegen, onze schone huizen, al ons verdiende bezit, ons lief maar ook al ons leed, is eindig. Dit klinkt misschien eng, maar wellicht zit in deze eindigheid juist datgene wat het leven zo mooi maakt.

Fortune’s muziek is geïnspireerd op het dynamische en (kleur)rijke India. De slagwerkers van Slagwerk Den Haag bespelen Indiase instrumenten zoals de sarod en de tabla. Via een open call zijn Indiase componisten uitgenodigd hun muziek in te sturen. Onder ander met deze tracks en soundbites uit Dharavi – een van de grootste sloppenwijken van Mumbai – is de muziek voor de voorstelling gecomponeerd.

De dansers en muzikanten bewegen tegen de achtergrond van een metershoog decor van Club’s vaste ontwerper Ascon de Nijs: een traag bewegend reuzenmobiel samengesteld uit een veelheid aan verschillende tweedehands objecten gedrenkt in aarde die een nieuwe bestemming kregen in de voorstelling. De kostuums zijn ontwerpen van MAISON de FAUX, al jaren de kostuumontwerpers van NITE, zij (her)gebruikten enkel materiaal afkomstig uit het kostuumdepot.

Club Guy & Roni is een internationaal dansgezelschap uit Groningen. Ze maken interdisciplinaire voorstellingen die ze spelen in theaters, schouwburgen, op festivals en in de publieke ruimte in binnen- en buitenland. Ze verkennen en vernieuwen de grenzen van dans én danspubliek.

Fortune gaat op 8 oktober in première in Groningen en reist daarna door heel Nederland.