Gek van surrealisme

 

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert van 11 februari tot en met 28 mei 2017 ‘Gek van surrealisme’, een ongeëvenaard overzicht met topstukken afkomstig uit vier befaamde Europese privéverzamelingen.

Museum Boijmans Van Beuningen staat volledig in het teken van het surrealisme. Het museum laat de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een uitgebreide collectie surrealistische kunst. De basis daarvoor werd gelegd in de jaren zestig van de vorige eeuw. Terwijl de andere musea zich concentreerden op het modernisme, richtte Museum Boijmans Van Beuningen de blik zuidelijker, op Brussel, Parijs en Madrid.

Het museum organiseerde tentoonstellingen over kunstenaars als Man Ray en René Magritte. In 1970 werd het eerste Europese retrospectief van Salvador Dalí geopend in Rotterdam. Mede door de komst van de kunstenaar zelf deed deze expositie veel stof opwaaien, bezoekers stonden er uren voor in de rij.

De surrealismecollectie is inmiddels uitgegroeid tot ruim 125 schilderijen, objecten en tekeningen, plus een verzameling bijzondere tijdschriften en boeken, waarvoor kunstliefhebbers van over de hele wereld speciaal afreizen naar het museum. Met ‘Gek van surrealisme’ toont Museum Boijmans Van Beuningen opnieuw de kracht van de kunstbeweging die een belangrijke pijler vormt binnen de museumcollectie en het tentoonstellingsprogramma.


Locatie
Museum Boijmans Van Beuningen
Datum

11 februari t/m 28 mei 2017

website
http://www.boijmans.nl/