Het Duel – Tsjechov

 

Het duel gaat op zaterdag 12 januari 2019 in première bij Het Nationale Theater in Den Haag in een regie van Jeroen De Man. Het is de eerste keer in Nederland dat dit verhaal Anton Tsjechov op het toneel wordt getoond. De cast bestaat onder meer uit Jaap Spijkers, Jacob Derwig, Joris Smit, Jacqueline Blom en Teun Luijkx.

In een slaperig stadje aan de Zwarte Zee loopt de spanning tussen bioloog Von Koren (Jacob Derwig), de gokverslaafde ambtenaar Lajewski (Joris Smit) en hun vrienden hoog op. Wat begint als een verschil van mening hoe het goede leven te leiden, loopt uit op een duel met getrokken pistolen.

Regisseur Jeroen De Man (o.a. Ondertussen in Casablanca en Ondine): “Met Het duel haakt Tsjechov aan op een actuele discussie in zijn tijd. Charles Darwin had laten zien dat de mensheid zich door natuurlijke selectie had ontworsteld aan het dierenrijk: the survival of the fittest. Volgens Von Koren – en met hem veel tijdgenoten van Tsjechov – moest daaruit de conclusie worden getrokken dat het helpen van zwakke mensen de natuurlijke evolutie van de menselijke soort afremde. Als wetenschapper trekt Von Koren een kille conclusie: van slappelingen als Lajewski moet de mensheid afscheid nemen.”

Het duel is een coproductie van Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. De voorstelling is van 8 januari tot 9 maart 2019 te zien in de Nederlandse theaters.