IDFA 2018

Van 14 tot en met 25 november 2018 zijn ruim driehonderd documentaires te zien op verschillende locaties in Amsterdam. Met (inter)nationale premières en competities, films van debutanten en studenten, documentaires voor kinderen, een filmmarkt en veel internationale gasten.

Geen enkel filmfestival ter wereld trekt zoveel kwaliteitsdocumentaires, filmfans en filmprofessionals uit binnen- en buitenland als het IDFA. Het IDFA is het grootste documentaire filmfestival ter wereld, met dit jaar opnieuw de allergrootste en nieuwste (inter)nationale documentaires.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit. Pluriform wat betreft vorm en inhoud, maar ook wat betreft (culturele) achtergrond van de maker. IDFA biedt een alternatief voor massavermaak en eenvormigheid en laat zien dat een steeds groter publiek op zoek is naar een hoogwaardige vorm van verdieping en reflectie. Naast documentaire films geeft IDFA sinds 2007 met IDFA DocLab-programma ook uitgebreid de ruimte aan de nieuwste digitale documentaire ontwikkelingen.

De kern van waar IDFA voor staat is de creatieve documentaire. Dit zijn documentaires die filmisch zijn vormgegeven en uiting geven aan de visie van de maker. De filmmaker maakt artistieke keuzes in het gebruik van de filmische middelen (beeldvoering, geluidsontwerp, montage) om zijn of haar visie op het onderwerp uit te dragen en het verhaal te vertellen. Deze artistieke eis is het belangrijkste uitgangspunt bij de programmering van het festival, waarbij oorspronkelijkheid, zeggingskracht en  cultuurhistorische waarde een belangrijke rol spelen.

Daarnaast bieden creatieve documentaires nieuwe inzichten in de samenleving, openen ze de ogen en stimuleren de kritische vermogens van het individu. Het gaat IDFA ook om films met urgente, maatschappelijke thema’s die reflecteren op de tijd waarin ze zijn gemaakt. Ze weerspiegelen niet de werkelijkheid van vandaag of gisteren – daar is het journaal voor. Het nieuws kan je murw maken, maar achtergrondverhalen doen het tegenovergestelde. Zij bieden nuancering en verschaffen inzicht, en maken reflectie op de actualiteit mogelijk. Daarom speelt bij de beoordeling van documentaires die maatschappelijke functie een wezenlijke rol voor IDFA.

 

 


Locatie
Diverse locaties Amsterdam
Datum

14 t/m 25 november 2018

website
https://www.idfa.nl/nl/