Illustratie Biënnale 2023

De Illustratie Biënnale viert elke twee jaar de veelzijdigheid van illustratie met een gevarieerd programma over de hedendaagse beeldcultuur. Met presentaties van illustratoren, exposities en publicaties. Het festival is een ontmoetingsplaats voor illustratoren, vakgenoten, opdrachtgevers, uitgevers en andere liefhebbers van graphic art. Het legt verbanden tussen inhoud, illustratoren en publiek, en is daarin uniek.

Illustraties kunnen in al hun verschijningsvormen een tekst ondersteunen maar ook een eigen verhaal vertellen, ideeën verbeelden en versterken, en sociale bewegingen in gang zetten. Ze kunnen een wereld laten zien die zonder beeld onzichtbaar zou blijven. Illustratie doet er toe. Er wordt veel interessant werk gemaakt en De Illustratie Biënnale toont dit. Tijdens de Illustratie Biënnale komen specifieke, vakgerelateerde onderwerpen aan bod, maar het festival is ook een feest van inspiratie en diversiteit.

De Illustratie Biënnale 2023 toont tijdens haar zevende editie (10 -11 juni 2023) de internationale postershow The Tolerance Project. De kracht van beeld en het belang van tolerantie voor een leefbare samenleving komen samen tijdens dit festival over internationale beeldcultuur. Met werk van Sue Coe, Henning Wagenbreth, Reza Abedini en Bob Gill en o.a. Gorilla uit NL. The Tolerance Project was sinds de start (2017) te zien in 40 landen en 154 steden – van China en Peru tot Abu Dhabi, IJsland, New York, Zuid Korea en Zimbabwe. De postershow toont werk van internationaal bekende kunstenaars en illustratoren. Zij kregen de opdracht een poster te ontwerpen en daarop het woord “Tolerance” in hun moedertaal te verwerken.

De Illustratie Biënnale toont een selectie van ruim 60 posters uit de groeiende collectie van The Tolerance Project. Deze expositie is vanaf 1 juni te zien op perron 3 van Station Haarlem.

Cabaretier, activist en tekstdichter Ruud Douma opent de Illustratie Biënnale 2023! Ruud staat al 33 jaar als Dolly Bellefleur op de planken én op de barricades. Sinds 1989 heeft hij met zijn alter ego een geheel eigen beeldtaal gecreëerd.


Locatie
Schuur
Datum

10 & 11 juni 2023

website
https://www.illustratiebiennale.nl