International Film Festival Rotterdam 2017

Tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR) staat heel Rotterdam in het teken van film. Het is één van de grootste culturele evenementen van Nederland. In 2017 kun je voor de 46ste keer terecht in Rotterdam voor de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows.

Het programma van IFFR is onderverdeeld in vier secties, die elk hun eigen sfeer, stijl, kleur en toon hebben. Bezoekers kunnen aan de hand van de secties kiezen op welke wijze ze verrast, vermaakt of uitgedaagd willen worden. Bright Future (geel) bestaat uit veelal jonge, opkomende talenten die hun eigen stijl en visie ontwikkelen in originele en vaak gedurfde werken. In Voices (blauw) films die zich onderscheiden door hun volwassen kwaliteit en krachtige en actuele geluid. Voices bestaat uit werken van veelal gevestigde filmmakers met een onderscheidende stem. Deep Focus (groen) toont makers met een autonoom oeuvre en filmauteurs die met hun werk reflecteren op het eigen medium, oud of nieuw. In Perspectives (rood) wordt het grensgebied van beeldende kunst en muziek, games en installaties, en andere vormen van media die cinema beïnvloeden, onderzocht en getoond.

Elk jaar besteedt IFFR aandacht aan relevante maatschappelijke thema’s met films, debatten, speciale gasten en randprogrammering. In 2017 zijn de thematische programma’s gebundeld in de sectie Perspectives. Onder de titel Parallax Views wordt een actueel programma gepresenteerd dat de polarisatie binnen onze hedendaagse maatschappij onderzoekt.

De Hivos Tiger Competition is het vlaggenschip van IFFR: acht filmmakers schitteren op een wereldpodium in deze zoektocht naar jong talent en vernieuwende cinema. Ook korte films hebben een prominente plek binnen de secties, en een eigen competitie: de Tiger Competition for Short Films.

Het festival organiseert, naast het reguliere filmprogramma, een groot aantal evenementen waarbij publiek en filmmakers elkaar ontmoeten: zaalgesprekken, lezingen, debatten, talkshows, live performances en installaties verspreid over de verschillende festivallocaties in Rotterdam.